Search
Close this search box.

Laiterikkojen vuosi 2018

Jaa
Työturvallisuuden kannalta vakava laiterikko tapahtui reaktorikatkaisijan rikkoutuessa elokuussa. Tästä selvittiin onneksi ilman henkilövahinkoja.

Fingridin sähköasemien suurjännitelaitteilla sattui vuonna 2018 kaksi mittamuuntajan räjähdystä. Lisäksi tapahtui muutamia laiterikkoja ilman räjähdystä. Yhteistä näissä kaikissa ovat merkittävät työturvallisuusriskit käyttövarmuusongelman lisäksi. Kertaluokkaa suuremmat riskit ovat laitteen räjähtäessä, kun suurehkotkin kappaleet sinkoutuvat voimalla useiden kymmenien metrien etäisyydelle. Lisäksi räjähdys lähes poikkeuksetta aiheuttaa paikallisen tai pahimmillaan laajenevan tulipalon.

Maaliskuinen laiteräjähdys tapahtui 110 kilovoltin jännitemuuntajalle. Se sai häiriön lisäksi aikaan paikallisen tulipalon. Heinäkuussa sattunut 400 kilovoltin virtamuuntajan räjähdys sai aikaan suuremmat taloudelliset vahingot. Merkittäviä vahinkoja aiheutui etenkin laajenneen tulipalon seurauksena, sillä silloin vahingot eivät kohdistuneet pelkästään yhteen sähköaseman kenttään, vaan koko kytkinlaitokseen ja sen ulkopuolelle.

Työturvallisuuden kannalta vakava laiterikko sattui reaktorikatkaisijan rikkoutuessa elokuisena yönä. Eristinrikon jälkeen kaasukatkaisijan käyttöjännitteisiä osia eristimineen jäi katkaisijaohjaimen päälle kosketuskorkeudelle hoitotasolta. Osin samanlaista vaaraa aiheuttanut tapahtuma sattui vielä syksyllä ilman mitään laitevikaa. Siinä 20 kilovoltin syötön osajohtimista kaksi oli palanut kokonaan poikki. Kun kaksi oli vielä ehjänä eivätkä roikkuneet osajohtimet aiheuttaneet vikaa, ei vikaa voitu havaita kuin näköhavaintona.

Hienoa on ollut se, että näissä yhdessäkään ei ole sattunut henkilövahinkoja – kuten ei myöskään aiemmin tapahtuneissa laiteräjähdyksissä.

Laitekanta yhä turvallisempaa

Suurjännitelaitteiden räjähdyksiä on kantaverkossa sattunut  keskimäärin yksi vuodessa. Mutta sitten tapahtuessaan niitä on sattunut useampia samoille vuosille, kuten viime vuonnakin. Henkilövahingon riski on näissä tapahtumissa pieni, mutta toteutuessaan vahinko voi olla merkittävä.

Kunnossapitoa on jo kehitetty ja kehitetään edelleen merkittävästi. Sen lisäksi pyritään rakentamiseen liittyvillä tarkennuksilla pienentämään vahingoista koituvia seurauksia. Myös laitekannat vaihtuvat vähitellen turvallisempiin, kun esimerkiksi mittamuuntajilla öljymäärät vähenevät ja pintamateriaalit kehittyvät.

Rakenteellisen turvallisuuden lisäksi on muistettava, että omallakin toiminnalla voidaan edistää turvallisuutta. Riskejä voidaan välttää kulkemalla kytkinlaitoksilla kaikki aistit tarkkana ja viettämällä vain välttämätön aika suurjännitelaitteiden läheisyydessä.

 

Kytkinkentällä toimiminen

Muista nämä turvallisuusasiat:

  • Käytä kaikkia työssä edellytettyjä henkilösuojaimia, työtapoja ja työvälineitä.
  • Käytä pimeässä kytkinlaitoksen valaistusta ja tarvittaessa myös kohdevaloja.
  • Tarkkaile ympäristöä. Maassa voi olla kuoppa tai jäälohkare ja ilmassa voi roikkua irronnut johdin.
  • Haistele, kuuntele ja katsele; jos havaitset jotain odottamatonta, esim. pilaantuneen kananmunan hajua tai öljyvuodon, siirry etäämmälle ja ota yhteyttä asiantuntijoihin.
  • Varmistu turvallisuusasioiden yhteensovittamisesta, mikäli huomaat alueella muita toimijoita.
  • Suunnittele työ ja sen turvallisuusasiat hyvin.

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *