Search
Close this search box.

Merkittäviä askeleita kohti uutta energiajärjestelmää

Jaa
Matka kohti uutta, sähköistyvää energiajärjestelmää jatkuu kiihtyvällä vauhdilla. Vuoden 2016 aikana Suomessa saavutettiin kaksi sähköjärjestelmän kannalta merkittävää ennätystä – sähkönkulutuksessa ja tuulivoiman tuotannossa. Fingridin työntäyteistä ja menestyksekästä vuotta 2016 tarkastelee kirjoituksessaan toimitusjohtaja Jukka Ruusunen. JULKAISTU 3.1.2017

Ensimmäinen Suomen ennätys tehtiin heti tammikuun alussa, kun maamme sähkönkulutus saavutti 15 100 megawatin tason. Marginaalit olivat pieniä, mutta tilanteesta selvittiin ilman ongelmia. Avainasemassa oli kansainvälisten sähkömarkkinoiden tehokas toiminta.

Toinen Suomen ennätys tehtiin elokuussa, kun tuulivoiman tuotanto ylsi 1 200 megawattiin ja uudenvuoden aatonaattona rikottiin tuulivoiman tuotannossa 1 300 megawatin raja. Tämä on konkreettinen osoitus tuulivoiman merkityksen kasvusta sähköjärjestelmässämme. Fingridin valvomossa tuuliennusteet ovat yhä tärkeämpi osa arkipäivän työskentelyä. Ja tämä on vasta alkua.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2016 oli meille erittäin työntäyteinen ja menestyksekäs. Kantaverkon käyttövarmuus oli erinomainen. Onnistuimme myös palvelemaan sähkömarkkinoita pitämällä siirtokapasiteetin tehokkaasti käytössä. Sähkö liikkui vapaasti maasta toiseen hintojen ohjaamana. Olemme panostaneet merkittävästi rajasiirtoyhteyksien luotettavuuden parantamiseen, ja tämä työ kantaa nyt hedelmää: häiriöitä on ollut selvästi vähemmän ja häiriöiden kestoja on saatu lyhentymään.

Olemme nostaneet esiin ajatuksia siitä, miten ohjataan tulevaisuuden sähköjärjestelmää. Olemme vahvasti markkinaehtoisuuden kannalla ja uskomme siihen, että parhaat ratkaisut löytyvät, kun toimijat saavat markkinahintojen ohjaamina tehdä päätöksiä omista lähtökohdistaan. Sähkönkulutusjoustoista on lähdetty etsimään ratkaisua, jolla voidaan vastata sähkön tuotannon tai kulu­tuksen nopeisiin vaihteluihin jopa sekunneissa. Fingrid on aktiivisesti mukana kehityksessä. Pilottihankkeista ollaan kovaa vauhtia etenemässä käytännön kaupallisiin ratkaisuihin. Uusista taajuusohjatuista häiriöreserveistämme nyt jo noin puolet saadaan kulutuksen joustoista ja toinen puoli sähköntuotannosta. Tämä on kaksinkertainen määrä kulutuksen joustoa edellisvuoteen verrattuna. Pyrimme edesauttamaan kuluttajien mahdollisuuksia toimia aktiivisesti sähkömarkkinoilla kehittämällä reaaliaikamarkkinoita, rakentamalla markkinoita tukevaa tietoalustaa eli datahubia ja toimimalla aktiivisesti kansallisessa älyverkkotyöryhmässä.

Investointitahtimme on ollut ripeä. Vuonna 2016 käynnissä oli 27 sähköasemahanketta ja 13 voimajohtohanketta. Organisaation erinomaista suorituskykyä kuvaa se, että hankkeet ovat edenneet suunnitellusti aikataulussa ja budjetissa. Kaiken ponnistelun keskellä olemme onnistuneet pitämään kustannustehokkuutemme maailmanmestarin tasolla – tästä osoituksena ovat hienot tuloksemme kansainvälisissä vertailuissa. Investointikokonaisuudessamme yhdeksi lippulaivaksi nousee länsirannikolle vuoden lopulla valmistunut Fingridin kaikkien aikojen suurin investointi, Porista Ouluun kulkeva 400 kilovoltin siirtoyhteys. Vuonna 2007 aloitettu kokonaisuus sisältää 380 kilometriä voimajohtoa ja yhdeksän uutta sähköasemaa. Kokonaisuudessaan investoinnin arvo on 260 miljoonaa euroa. Siirtoyhteys on merkittävässä roolissa, kun Suomen ja Itämeren alueen sähköjärjestelmää rakennetaan ympäristön kannalta kestävämmäksi. Ja seuraava megahanke kolkuttelee jo ovella: sovimme vuoden lopulla ruotsalaisten kollegoidemme kanssa uuden vaihtosähköyhteyden rakentamisesta maidemme välille. Tämä hanke on todella tärkeä Suomelle.

Tulevaisuuden uuteen energiajärjestelmään siirtyminen vaatii kansainvälistä yhteistyötä. Ylätason pelisäännöt määritellään Brysselissä. Konkreettinen yhteistyö näkyy jokapäiväisessä toiminnassamme muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa. Vaikka polku on välillä kivinen, yhteistyö tuottaa jatkuvasti uusia ratkaisuja, jotka pitävät yllä hyvää käyttövarmuutta ja edesauttavat markkinoiden toimintaa. Itämeren alueen yhteistyö on jo pitkään perustunut kantaverkkoyhtiöiden tiiviiseen yhteistyöhön. Jatkossa poliittisten päättäjien on kannettava paremmin oma vastuunsa tästä työstä.

Muuttuvassa ja yhä globaalimmassa toimintaympäristössä kantaverkkoyhtiön liiketoiminnan vastuullisuus on merkittävässä roolissa. Sitoutumisemme Yhdistyneiden kansakuntien Global Compact -yritysvastuualoitteeseen kertoo osaltaan yritysvastuun ja läpinäkyvyyden tärkeydestä Fingridille. Toteutamme strategiaamme yritysvastuun periaatteiden mukaisesti.

Kaiken tämän keskellä emme ole unohtaneet, että olemme olemassa asiakkaitamme ja suomalaista yhteiskuntaa varten. Fingrid täytti syyskuussa kaksikymmentä vuotta, ja juhlimme merkkipaalua yhdessä asiakkaidemme kanssa. Juhlavuoden kunniaksi yhtiömme visuaalinen ilme päivitettiin. Ilmeen uudistuksella haluamme viestiä avoimuutta, aktiivisuutta ja ajantasaisuutta. Saamamme palautteen perusteella voimme todeta, että asiakkaamme ovat edelleen tyytyväisiä toimintaamme ja luottavat meihin. Samaan aikaan vaatimustaso nousee, ja meiltä halutaan yhä parempaa palvelua. Otamme tämän haasteen mielellämme vastaan osaksi omaa kehitystyötämme. Tulevaisuudessa palveluksessanne on asiakastarpeita entistäkin paremmin ymmärtäviä ja uusia ratkaisuja hakevia fingridiläisiä.

Fingrid välittää jatkossakin. Varmasti.

Blogin kirjoittaja on Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.