sähkömarkkinat

Sähkömarkkinat

Mitä sähkömarkkinoiden uudistuminen vaatii kuluttajalta?

Kaikki puhuvat sähkömarkkinoiden murroksesta, mutta miten uudistuminen vaikuttaa kuluttajaan? Kysymyksiimme vastasi energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. Motiva Oy on suomalainen, valtio-omisteinen yritys, joka tarjoaa asiantuntijapalveluja resurssitehokkuuden lisäämiseksi.

Näkökulma

Kohti tulevaisuuden sähköjärjestelmää

Kantaverkkoyhtiönä Fingridillä on keskeinen rooli Suomen sähköistäjänä. Kuluneena vuonna 2017 Fingrid jatkoi kantaverkon kehittämistä tulevaisuuden sähköjärjestelmää varten. Lue Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen katsaus viime vuoteen ja tutustu myös tänään julkaistuun vuosikertomukseen: annualreport.fingrid.fi
JULKAISTU 20.3.2018.

Sähkömarkkinat

Henna Virkkunen: Markkinaehtoinen energiajärjestelmä on avain kestävään kasvuun

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen uskoo monipuolisen ja markkinaehtoisen energiajärjestelmän olevan tehokkain toimintamalli Euroopan kestävän kasvun taloudelle. Uusien energialähteiden investointituet ovat perusteltuja niiden tuotannon alkuvaiheessa, mutta pidemmällä aikavälillä yhteiskunnan tukeman energian tulisi löytää kilpailuasemansa markkinoilla kysynnän keinoin.

Näkökulma

Käyttövarmuus ja markkinat – käsi kädessä

Vaikka sähkömarkkinoiden avaamisesta on kulunut jo melkoinen tovi, sähkömarkkinarooli on monelle kantaverkkoyhtiölle edelleen epäselvä. Harva kantaverkkoyhtiö mittaa vielä onnistumistaan sähkömarkkinoiden toiminnan edistäjänä, vaikka niillä taatusti on käyttövarmuutta mittaavat mittarit. Fingrid pyrkii antamaan markkinoiden käyttöön aina sata prosenttia siirtokapasiteetista.

Näkökulma

Mitä Suomi voi oppia Euroopan sähkökriisistä?

Viime viikkoina nähty voimakas sähkön hinnan nousu on nimetty mediassa Euroopan sähkökriisiksi. Myös Suomessa sähkön hinta on noussut, kuitenkin selvästi vähemmän kuin Keski-Euroopassa, kirjoittaa strategisen verkkosuunnittelun yksikön päällikkö Mikko Heikkilä.

Sähkömarkkinat

Eri tavoitteet, samat työkalut?

Pohjoismaiset sähkömarkkinat tarvitsevat uudenlaista yhteistyötä ja tulevaisuudenlukutaitoa selviytyäkseen huomispäivän haasteista, Fortumin Simon-Erik Ollus uskoo.

Kantaverkko

Kantaverkkokeskus varmistaa sähkön saatavuuden ympäri vuorokauden

Helsingissä sijaitseva Fingridin Kantaverkkokeskus valvoo tauotta joka päivä vuorokauden ympäri, että sähköä on riittävästi saatavilla valtakunnan joka kolkassa. Valvomon vuorokautta rytmittävät rutiinitehtävien ohella yllätykset, jotka vaativat nopeaa reagointia häiriöttömän sähkön saatavuuden turvaamiseksi. Osa häiriöistä vaikuttaa myös päivänsisäiseen sähkön hintaan.

Tässä kaikki artikkelit.