Search
Close this search box.

Mitä sähkömarkkinoiden uudistuminen vaatii kuluttajalta?

Jaa
Kaikki puhuvat sähkömarkkinoiden murroksesta, mutta miten uudistuminen vaikuttaa kuluttajaan? Kysymyksiimme vastasi energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. Motiva Oy on suomalainen, valtio-omisteinen yritys, joka tarjoaa asiantuntijapalveluja resurssitehokkuuden lisäämiseksi.

1. Vaikuttaako sähkömarkkinoiden murros yksittäiseen kuluttajaan ja millä aikataululla?

Tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja kuluttajien mahdollisuudet vaikuttaa sähkönkulutukseensa lisääntyvät. Todennäköisesti markkinoille tulee nykyistä edullisempia ratkaisuja niille kuluttajille, jotka ovat valmiita itse ohjaamaan kulutustaan tekniikan ja palvelujen avulla. Eniten hyötyy, jos itse myös tuottaa energiaa. Murros on jossain määrin jo alkanut, mutta aikataulua on vaikea ennustaa. Varmasti kymmenen vuoden päästä ollaan jo menty paljon eteenpäin.

2. Miten kuluttaja voi vaikuttaa omiin sähkövalintoihinsa?

Monin tavoin voi vaikuttaa. Arjessa tietenkin valitaan, kuinka paljon ja mitä laitteita käytetään. Lisäksi laitteita hankittaessa tehdään moneksi vuodeksi eteenpäin vaikuttavia valintoja. Sähkösopimusta tehdessäkin on valinnan mahdollisuuksia: voi valita esimerkiksi uusiutuvaa energiaa tai hintaohjautuvan tuotteen.

3. Mitä selviää kulutuspiikeistä? Miksi on hyödyllistä tietää kulutus vuositasolla?

Energiayhtiöiden tuntipohjainen kulutusseurantapalvelu on kätevä tapa tutkia, miten kotona kuluu sähköä. Kulutuspiikit paljastavat esimerkiksi suuritehoisten laitteiden käytön. Vertailemalla kulutusta vastaavanlaisiin kotitalouksiin nähdään, kuluttaako keskimäärin vähän vai paljon energiaa. Tilastoissa käytetään vertailulukuna usein juuri vuosikulutusta. Jos kulutus on yläkantissa, pystyy sitä varmasti helpoilla keinoilla pienentämään.

4. Onko yösähkö ainoa keino optimoida sähkönkulutusta?

Nykyisin on tarjolla myös ratkaisuja, joilla pystyy ohjaamaan vaikkapa lämmityslaitteiden kulutusta tuntitasolla. Nämä ratkaisut vaikuttavat myös energiatehokkuuteen, kun taas yösähkö on vaikuttanut lähinnä kustannuksiin. Tulevaisuudessa kotitalouksien kannattaa siirtää sähkönkäyttöä siten, että kulutus jakautuu tasaisemmin ja etenkin sellaiseen ajankohtaan, jolloin sähköä on runsaasti tarjolla.

5. Mikä on oma sähkönkäytön vinkkisi?

Mielestäni jokaisen kannattaa seurata ja tutkia sähkönkulutustaan. Tietenkin kaiken turhan sähkönkäytön välttäminen on järkevää. •

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *