Miten ohjata kodin energiankäyttöä järkevästi?

Jokaisessa kodissa on useita tapoja ohjata energiankäyttöä ja vaikuttaa energiankäytön kustannuksiin. Omaan kotiin voi valita niistä sopivimmat. Tiedätkö, mitä mahdollisuuksia sinulla jo on?

1. Tieto

Kulutustottumuksilla on väliä! Ymmärrys omista kulutustottumuksista ja niihin liittyvistä mahdollisuuksista on arvokasta.

2. Lämmitys

Kaukolämpö ja puulämmitys
Sähkönkulutus usein vähäistä ja vaihtelevaa. Tehonhallinta rajallisesti mahdollista kodinkoneiden valinnan ja aikaohjauksen avulla.

Suora sähkö
Sähkönkulutus usein runsasta. Jos kodissa on esimerkiksi lämpöpatterit ja lämminvesivaraaja, kannattaa tutustua sähkölämmityksen ohjauksen mahdollisuuksiin.

Ilmalämpö
Erilaiset palvelutoimittajat tarjoavat ratkaisuja, jotka ohjaavat kulutusta esimerkiksi sähkön hinnan perusteella.

Maalämpö
Maalämpöpumpun omistajalle olennaisinta on järjestelmän oikea mitoitus kodin huippukulutuksen perusteella. Kulutusta voi ohjata esimerkiksi sähkön hinnan perusteella.

3. Autot

Sähköauton latausta voi ohjata älykkäällä latauksella. Polttomoottoriauton lohkolämmitintä voi ohjata ajallisesti.

4. Kodinkoneet

Energiatehokkaiden laitteiden valinnan lisäksi omilla kulutustottumuksillaan sekä automatiikalla voi vaikuttaa kodin energiankulutukseen ja sen ajoitukseen. Monissa uusissa kodinkoneissa käyttöä on jo mahdollista ohjata ajastimella.

5. Pientuotanto

Asuinrakennuksen pientuotannolla voi vaikuttaa pääosin vain ostosähkön määrään. Esimerkiksi aurinkopaneelien tuotanto ja kodin huippukulutus osuvat yleensä eri kellonaikoihin.

6. Energiavarastot

Varastoitu energia antaa käyttäjälleen mahdollisuuden joustavampaan kulutukseen. Lämmön ja lämpimän käyttöveden lisäksi kodeissa voi varastoida energiaa akkuvarastoissa.