Search
Close this search box.

Muutoksia ja mahdollisuuksia

Jaa
Suomen kantaverkon käyttövarmuus on ollut jo pitkään huippuluokkaa, eikä kevät kaikista käänteistä huolimatta tehnyt tähän poikkeusta.

Olipa melkoinen alkuvuosi, jota sain seurata perehtyessäni kevään aikana kantaverkon käyttötoiminnasta vastaavan johtajan tehtävään: tuulivoiman tuotanto ylitti ensimmäisen kerran 3 000 megawatin rajapyykin, Olkiluoto 3 tahdistui ensimmäisen kerran kantaverkkoon, reservihankintojen arvo nousi toukokuussa kuukausikohtaiselle ennätystasolleen ja sähkön siirto Venäjältä loppui.

Suomen kantaverkon käyttövarmuus on ollut jo pitkään huippuluokkaa, eikä kevät kaikista käänteistä huolimatta tehnyt tähän poikkeusta. Kesän aikana Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama poikkeuksellinen tilanne energiamarkkinoilla on tehnyt sähkön riittävyyteen liittyvät kysymykset ajankohtaisemmaksi kuin
koskaan aiemmin. Tulevana talvena sähkön riittävyyteen liittyy merkittäviä epävarmuuksia ja tilanne on erittäin herkkä muutoksille, jotka voivat toteutuessaan nostaa myös sähköpulan todennäköisyyttä.

”Jokaisen sähkön käyttäjän ja tuottajan on tärkeää varautua noin kahden tunnin mittaisiin sähkökatkoihin.”

Jokaisen sähkön käyttäjän ja tuottajan onkin ensiarvoisen tärkeää varautua sähköpulan aiheuttamiin, noin kahden tunnin mittaisiin sähkökatkoihin. Ensiarvoisen tärkeää on, että sähköpulan välttämiseksi kaikki tuotanto- ja rajasiirtokapasiteetti olisivat luotettavasti sähkömarkkinoiden käytössä.

Me sähkön käyttäjät, pienistä suurimpiin, voimme puolestamme vaikuttaa sähköpulatilanteiden välttämiseen energiaa säästämällä ja erityisesti ajoittamalla sähkön käyttöä huippukulutustuntien ulkopuolelle.

Käyttövarmuutta haastavia muutoksia on tulossa varmasti lähivuosina lisää. Katseiden kohdistuessa tulevaan talveen on myös muistettava, että myös tarve jouduttaa energiamurrosta tulee mahdollisuuksien mukaan huomioida.

Tiivis yhteistyö ja yhteistä etua edistävien ratkaisujen löytäminen ovat avainasemassa myös tulevan talven jälkeen, jotta siirtyminen puhtaaseen sähköjärjestelmään onnistuu uudet investoinnit mahdollistaen ja korkeaa käyttövarmuutta ylläpitäen.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lisää aiheesta
Aiheesta muualla
Lue myös
Jaa