Search
Close this search box.

Onko negatiivinen hinta uusi normaali?

Jaa
Suomessa ja Ruotsissa sähkön vuorokausimarkkinahinta painui ensi kertaa negatiiviseksi muutaman tunnin ajaksi helmikuussa 2020 ja uudelleen heinäkuussa. Matkalla kohti ilmastoneutraalia sähköjärjestelmää sähkön negatiivisen hinnan toistuminen yksittäisinä tunteina on jatkossakin todennäköistä.

Kuluvan vuoden toteutunut hintakehitys ei kuitenkaan kerro kovin luotettavasti ensi vuodesta. Markkinoilla on tapana yllättää, arvioi Fingridin markkinakehityspäällikkö Juha Hiekkala.

Miksi sähkön hinta painui negatiiviseksi talvella?

Tähän vaikuttivat runsaat vesivarastot vesivoiman tuotannossa, lämmin talvi ja lisääntynyt tuulivoiman tuotanto. Sähkön hinta pysytteli Pohjoismaissa pitkin kevättä matalalla tasolla. Markkinat ovat olleet myönteiset sähkön käyttäjille.

Mitä negatiivinen hinta viestii sähkömarkkinoista?

Sähkön vuorokausimarkkinahinnan heilahtelut kertovat energiamurroksesta, joka etenee. Jatkossakin voimme odottaa, että sähkön hinta on negatiivinen yksittäisinä tunteina. Jos sähkön hinta sen sijaan jäisi pitkäaikaisesti negatiiviseksi, se viestisi tehottomuudesta ja toimimattomista markkinoista. Tehokkaasti toimivilla markkinoilla sähkön hintatason ei pitäisi painua pakkaselle.

Voiko sähkön hinta jäädä pitkäaikaisesti negatiiviseksi?

Jos markkinoille muodostuu selvästi enemmän sähkön tarjontaa kuin mitä markkinoiden tasapaino saa luonnostaan aikaan, syntyy energiamarkkinoille häiriöitä. Tällöin myös sähkön hintataso voi painua negatiiviseksi ainakin joksikin aikaa. Vain yhdestä näkökulmasta lanseerattu uusiutuvan energian tukimekanismi voisi olla mahdollinen juurisyy markkinatasapainon häiriytymiseen.

Millaisia vaikutuksia tällä olisi markkinoihin?

Pitkäaikaisesti negatiivinen sähkön hinta ei sovi markkinatalouteen ja luo markkinoille epävarmuutta. Epävarmuus vaikeuttaa päätöksentekoa investointivaltaisilla energiamarkkinoilla. Ilmastonmuutoksen torjunnan mahdollistavien investointien kannalta on tärkeää, että sähkön hintataso määrittyy markkinoiden ehdoilla ennakoitavasti. Terveesti toimivat markkinat ovat ilmastonmuutoksen torjunnan paras kaveri.

Miten sähkön alhainen hinta vaikuttaa markkinoihin?

Edullinen sähkön hinta pitkällä aikavälillä laajentaa sähkön käyttöä ja sähkölle löytyy uusia käyttötapoja. Edullisella sähköllä voidaan esimerkiksi korvata fossiilisilla polttoaineilla tuotettua energiaa teollisuudessa, lämmityksessä ja liikenteessä. Edullinen sähkö luo siten uutta kysyntää, joka tasapainottavaa markkinoita.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *