Search
Close this search box.

Pohjoismaiden suurin sähkövarasto Viinamäen tuulipuistoon

Jaa
Iin Viinamäen tuulipuiston yhteyteen valmistuu tänä syksynä Pohjoismaiden suurin sähkövarasto.

Kuuden kontin ja kuuden megawatin suuruinen akku on kooltaan ja teholtaan kolminkertainen aiempiin vastaaviin sähkövarastoihin verrattuna.

– Megawattiluokan akustot ovat tervetullut lisä suomalaiseen sähköjärjestelmään. Ne tarjoavat lisää mahdollisuuksia tasapainottaa sähkön tuotantoa ja kulutusta yhä reaaliaikaisemmiksi muuttuvilla sähkömarkkinoilla, Fingridin johtaja Jussi Jyrinsalo sanoo.

Hanke on kokoluokassaan ensimmäisiä, jossa yhdistetään tuulivoimaloiden ja akun erittäin nopeat säätöominaisuudet tukemaan sähköverkon hallintaa, jolloin sähkötehoa voidaan säätää silmänräpäyksessä.

– Vahvan teknologisen kehityksen ansiosta tuulivoimasta on tullut kilpailukykyisimpiä tapoja tuottaa uusiutuvaa sähköä. Akkuinvestoinneilla parannetaan tuulisähkön kilpailukykyä entisestään, TuuliWatin toimitusjohtaja Henrikki Talvitie kertoo.

– Akku mahdollistaa sähköjärjestelmän tasapainottamisen taajuussäädön avulla, mikä on olennaista tuulivoimakapasiteetin lisääntyessä ja kytkeytyessä verkkoon. Akun etu on nopea säätönopeus perinteisiin voimalaitoksiin verrattuna. Nopeus on olennaista, kun yhä suurempi osa sähköstä tuotetaan muuntajien kautta verkkoon kytketyillä laitoksilla, Team Lead Sami Piippo TuuliWatti Oy:sta sanoo.

Tuulivoimalla tuotetaan kymmenesosa Suomen sähkönkulutuksesta. Kun sääolosuhteiden muutoksille herkemmin reagoivan uusiutuvan energian tuotanto kasvaa, myös sähkön määrän säätämisen tarve korostuu. Nyt tehtävä akkuinvestointi hyödyttää myös kaikkia sähkön käyttäjiä, sillä se pienentää sähköverkon ylläpidon kustannuksia.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *