Search
Close this search box.

Sähköjärjestelmä tulen ja jään maassa

Jaa
Islannin kantaverkkoyhtiö Landsnetin verkko on täysin itsenäinen ja omavarainen sähköverkko, joka palvelee Islannin noin 375 300 asukasta. Maan kallioperän vulkaanisuus voi vahingoittaa verkkoa, mutta se on myös erinomainen energianlähde.

Tulivuorten aktiivisuus on lisääntynyt Islannissa tänä vuonna, joten Islannin kantaverkkoyhtiö Landsnetin on oltava varautunut seismiseen aktiivisuuteen. Maanjäristykset eivät kuitenkaan ole olleet uhka kantaverkon rakenteille, koska ne on suunniteltu kestämään olosuhteet.

”Meillä on ollut joitakin haasteita viimeaikaisen vulkaanisen aktiivisuuden vuoksi. Jouduimme vahvistamaan yhtä voimalinjoistamme, kun laavaa alkoi virrata sen ali. Vahvistimme pylväiden perustuksia”, kertoo Guðlaugur Sigurgeirsson, Landsnetin omaisuudenhoidon johtaja.

”Yksi voimaloistamme on kolmen kilometrin päässä tulivuoren purkauksesta. Meidän piti suojella sitä ja sen vieressä olevaa kaupunkia uusilla, kokeellisilla aitausmenetelmillä.”

Myös talviolot luovat haasteita. Voimalinjoille kertyy jäätä ja lunta, ja voimakkaat tuulet lisäävät vaurioiden mahdollisuutta.

Viidennes geotermistä energiaa

Koko Islanti on kytketty sähköverkkoon, joka on luokiteltu yhdeksi maailman luotettavimmista. Sähkö on
Islannissa suhteellisen halpaa.

Landsnet vastaa sähkön siirrosta ja energian saannin turvallisuudesta, ja sähkön jakelua sekä tuotantoa varten maassa on useita yrityksiä.

”Kantaverkkomme on nyt noin 50 vuotta vanha ja teemme parhaillaan sen huolto- ja kunnostustöitä. Suurin haaste on saada hankittua kaikki omaisuudenhoitoon tarvittavat luvat ylläpitämiseen ja uuden rakentamiseen. Tarvitsemme myös huoltotöihin osaavia ammattilaisia”, Sigurgeirsson toteaa.

Islannin verkko ei liity mihinkään muuhun verkkoon tai sähköjärjestelmään. Maa tuottaa kaiken käyttämänsä sähkön itse.

”Meillä on kaksi pääasiallista energianlähdettä: 80 prosenttia tulee vesivoimasta ja 20 prosenttia geotermisestä energiasta. Tuotamme 99 prosenttia sähköstämme uusiutuvilla energiamuodoilla.”

Geotermistä energiaa voidaan käyttää sekä sähkön tuottamiseen että talojen lämmittämiseen.

”Sähkön kysynnän kasvaessa testaamme parhaillaan ensimmäistä tuulipuistoamme, ja tulokset ovat lupaavia”, Sigurgeirsson kertoo.

Koska Islannin verkko on mikroverkko, se on täydellinen testausalusta suurille energiateknologiayhtiöille.

”Olemme myös globaalisti johtava digitaalisten sähköasemien rakentaja. Ne ovat helpompia ja ekologisempia ylläpitää kuin vanhemmat sähköasemat. Teemme myös paljon yhteistyötä muiden pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden kanssa jakamalla kokemuksia sekä tietoa keskenämme.”

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *