Search
Close this search box.

Millaisia ovat sähköjärjestelmän haasteet kesäisin?

Jaa
Kesä ei aina tarkoita vain leppeän suvituulen puhaltelua sähköjärjestelmän kannalta. Millaisia haasteita sähköverkossa ja sähköntuotannossa kesäisin esiintyy, voimajärjestelmän käytön kehityspäällikkö Jonne Jäppinen?

Millaista haittaa sähköverkolle on helteestä ja ukkosista?

Kantaverkossa esiintyy noin 300 häiriötä vuosittain, joista puolet on ukkosen aiheuttamia kesäisin. Kun valot välähtävät kotona ukkosella, voimajohto on ollut hetken poissa toiminnasta, mutta automatiikka on hoitanut häiriön kuntoon.

Voimajohdot ovat teräsalumiinia, joka laajenee pitkäkestoisella helteellä. Kesällä myös voimajohdon sisällä kulkeva kuormitus lämmittää johtoa. Tämän vuoksi johdot voivat alkaa riippua alempana, mikä tuo rajoituksia siirrettävään tehoon. Jos voimajohdot kuumenevat liikaa, riippumat eivät enää palaudu ennalleen.

Kuivuus nostaa maastopalojen riskiä. Maastopalojen tai riskin takia voidaan voimajohtoja joutua kytkemään pois käytöstä. Myrskyt puolestaan saattavat kaataa puita ja vahingoittaa voimajohtorakenteita.

Millä tavalla kuuma sää vaikuttaa sähköntuotantoon?

Lämpövoimalaitokset käyttävät esimerkiksi merivettä jäähdytysvetenä. Voimalaitosten jäähdytysveden lämmetessä liikaa voidaan laitosten tehoa joutua rajoittamaan. Näin kävi muun muassa Loviisassa viime kesänä.

Kuivuus voi rajoittaa vesivoiman tuotantoa. Helteellä on usein tyyntä, jolloin ei myöskään synny tuulivoimaa.

Varavoimalaitoksista saatava teho on lämpötilariippuvainen ja helteellä pienempi kovemman jäähdytystarpeen takia.

Mitä haasteita kesän pienenevä sähkönkulutus aiheuttaa?

Verkon ja voimalaitosten vuosihuollot ajoittuvat kesään, kun kuormituksen taso on karkeasti kaksi kolmannesta talven kuormituksesta. Kun voimalaitoksia on vähän kytkettynä verkkoon, voi sähkötehosta tulla yllättävä pula muun muassa vikatilanteissa.

Pienen sähkönkulutuksen aikana jännitteet nousevat sähköverkossa varsinkin kesäöisin. Sähkölaitteet on suunniteltu tietylle toimintajännitteelle, ja sitä korkeampi jännite voi rikkoa niitä.

Sähköjärjestelmän inertiaa seurataan tarkasti. Kesäisin inertiaa on vähän, koska myös voimalaitoksia on vähän kytkettynä verkkoon. Inertia tarkoittaa kykyä vastustaa muutosta ja jarruttaa häiriötilanteita sähköjärjestelmässä. Kun inertia on vähäistä, viat tulevat esiin herkemmin.

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *