Search
Close this search box.

häiriötilanteet

Pidemmän sähkönjakeluhäiriön ja poikkeuksellisen tilanteen aikana tarvittavia asioita kuten taskulamppu, paristoja, vettä, radio ja ruokasäilykkeitä.
Turvallisuus

Kolme vuorokautta omin voimin

Olemme riippuvaisia sähköstä ja vedestä. Jos näiden jakelu jostain syystä estyy, olisi hyvä pärjätä kolme vuorokautta ilman yhteiskunnan apua. Tarvikkeiden lisäksi tarvitaan taitoja, joita esimerkiksi partiolaiset oppivat ihan tavallisessa toiminnassaan.

Pidemmän sähkönjakeluhäiriön ja poikkeuksellisen tilanteen aikana tarvittavia asioita kuten taskulamppu, paristoja, vettä, radio ja ruokasäilykkeitä.
Turvallisuus

Sähköverkko nousee nopeasti

Myrskyt ja metsäpalot voivat aiheuttaa väliaikaisia häiriöitä ­sähkönjakeluun, mutta tilanne korjaantuu nopeasti, viimeistään 24 tunnin sisällä.

Sähkömarkkinat

Häiriöihin on varauduttava

Manner-Euroopan sähköverkon häiriötilanne vuonna 2021 osoitti, että Euroopan laajuinen yhteistyö toimii hyvin.
Ylikuormituksen takia Kaakkois-Euroopassa oli liikaa energiaa ja Luoteis-Euroopassa liian vähän. Puolessa minuutissa tilanne saatiin hallintaan ja tunnin päästä koko järjestelmä toimi normaalisti.

Sähkömarkkinat

Yhteistyö syvenee

Nordic RCC:n avulla sähköä siirtyy pohjoismaiden välillä jatkossa entistä enemmän turvallisuudesta tinkimättä.

Kantaverkko

Olkiluoto 3 tulee, olemme valmiita

Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikkö alkaa vihdoin täydentää Suomen sähköntuotantoa. Mitä uuden ydinvoimalan käyttöönotto tarkoittaa sähköjärjestelmän käyttövarmuuden ja omavaraisuuden kannalta?
Vastaajana Fingridin vanhempi asiantuntija Minna Laasonen.

Sähköpylväitä alta päin
Kantaverkko

Varmakin sähköverkko varautuu kriisitilanteisiin

Säännöllinen järjestelmien testaaminen ja käytännön harjoittelu eri toimijoiden kanssa ylläpitää kriisivalmiutta. Esimerkiksi sähköverkon isossa toimintahäiriössä muun muassa tiedonvälitys on ensiarvoisen tärkeää.

Kantaverkko

Kuuran kuuraajat

Huurre tarrautuu voimajohtojen ukkosjohtimiin ja painaa niitä kiinni vaihejohtimiin. Seurauksena syntyy maasulku, joka kytkee voimajohdon jännitteettömäksi. Jos huurretta kertyy oikein runsaasti, saattavat pylväsrakenteet rikkoutua tai ukkosjohdin katketa.

Kantaverkko

Miten paikannetaan viat ja häiriöt kantaverkossa?

Suomen kantaverkon toimintavarmuus on huippuluokkaa. Kantaverkkoon tulee häiriöitä jopa 350 kertaa vuodessa, mutta viat korjataan nopeasti. Fingridin erikoisasiantuntija Mari Kiuru vastaa kysymyksiimme.

Kantaverkko

Haastavat keskeytykset osana kantaverkon rakennustöitä

Uusien voimajohtojen rakennusvaiheessa on tilanteita, joissa kokonainen johto-osuus on hetkellisesti pois käytöstä. Keskeytysten asiakkaille aiheuttamia haittoja minimoidaan tarkalla etukäteissuunnittelulla ja ennakoinnilla.

Tässä kaikki artikkelit.