Search
Close this search box.

Tiiviit yhteydet Ukrainaan

Jaa
Ukrainan kantaverkkoyhtiö pyrkii tarkkailijajäsenyydestä eurooppalaisen kantaverkkoyhtiöiden yhteistyöjärjestön täysjäsenyyteen. Samaan aikaan Venäjä tuhoaa sen energiainfraa.

Ukrainan kantaverkkoyhtiö Ukrenergo hyväksyttiin ENTSO-E:n eli Euroopan järjestelmävastaavien kantaverkkoyhtiöiden yhdistyksen tarkkailijajäseneksi 26.4.2022. Tarkkailijajäsenellä on oikeus esimerkiksi tutustua asiakirjoihin ja osallistua kokouksiin, mutta äänioikeutta kokouksissa ei vielä ole. Ukraina on hakenut myös täysjäsenyyttä, ja hakemusta arvioidaan parhaillaan.

ENTSO-E:n jäseneksi pääsy on pitkä prosessi. Tarkkailijajäsenyyttäkin edelsi Ukrainan ja Moldovan sähköverkon synkronointi Manner-Euroopan verkkoon.  

Ukrainan sähköverkko oli yhteydessä Venäjän sähköverkkoon 24.2.2022 saakka.

Ukrainan sähköverkko oli yhteydessä Venäjän sähköverkkoon aina helmikuun 24. päivään saakka, jolloin Ukraina irrottautui siitä Venäjän hyökkäyksen alettua. Muutaman päivän päästä ukrainalaiset päättivät, etteivät yhdistyisi uudelleen Venäjän verkkoon ja pyysivät synkronointia Manner-Euroopan verkon kanssa.

”Olimme heidän kanssaan tiiviissä yhteydessä saman tien. Ennen kuin pystyimme liittämään Ukrainan ja samalla samaan systeemiin kuuluvan Moldovan sähköverkot Mannner-Euroopan verkkoon, heidän piti pystyä osoittamaan, että he pystyvät ylläpitämään verkon taajuutta itsenäisesti, omana saarekkeenaan”, ENTSO-E:n käyttötoimikunnan puheenjohtaja Tahir Kapetanovic kertoo.

”Sotatilanteesta huolimatta he onnistuivat siinä. 16. maaliskuuta Ukrainan ja Moldovan sähköverkot liitettiin Manner-Euroopan synkronialueeseen, mutta ilman kaupallista sähkönvientiä tai -tuontia.”

Taustalla vuosien työ

Yhdistäminen ei olisi onnistunut, ellei sitä ennen olisi tehty jo vuosia työtä tämän päämäärän eteen. Nyt se vain tapahtui merkittävästi suunniteltua nopeammin – aikataulun mukaisesti synkronointi piti toteuttaa vuonna 2023.  

Keskustelut alkoivat jo vuonna 2017, kun Ukraina esitti toiveensa sähköverkkonsa synkronoinnista Manner-Euroopan järjestelmän kanssa. Samana vuonna yhdistämisen ehdoista laadittiin sopimus. Se sisälsi askelmerkit, joiden mukaan prosessissa olisi edettävä.

Ehtojen mukaiset toimet aloitettiin vuonna 2019 nelivuotisena projektina.  

”Sopimuksessa määriteltiin ne tekniset edellytykset, jotka oli täytettävä, ennen kuin yhdistäminen olisi mahdollista. Projektin puitteissa on lisäksi tehty paljon erilaisia teknisiä tutkimuksia ja testauksia”, Kapetanovic sanoo.

Hätäsynkronointi toteutettiin heti, kun se oli mahdollista.

Saareketestejä oli tarkoitus tehdä kaksi; sekä talvella että kesällä 2022, mutta sotatilanne muutti suunnitelmia. Hätäsynkronointi toteutettiin heti, kun se oli mahdollista.

Heti synkronoinnin jälkeen testauksia jatkettiin, ja tilannetta monitoroitiin jatkuvasti. Seuraavaksi Ukrainan hallitus päätti hakea ENTSO-E:n tarkkailijajäsenyyttä.

”Sen hyväksyminen oli vahva poliittinen signaali.”

Suuri osa energiainfrastruktuurista tuhottu

Päästäkseen ENTSO-E:n täysjäseneksi Ukrainan pitää hoitaa kaikki tekniset velvoitteensa ja pitää huolta verkon stabiiliudesta. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin hyvin haasteellinen.

Ukrainalla oli hyvin vahva sähköverkko ja paljon sähköntuotantoa. Suunnitelmissa olikin käynnistää kaupallinen sähkön tuonti Ukrainasta.

”Sodan eskaloiduttua muutama viikko sitten Venäjä on ottanut kohteekseen Ukrainan energiainfrastruktuurin, ja suuri osa siitä on ainakin väliaikaisesti tuhoutunut. Olemme silti tiiviisti yhteydessä Ukrenergon kanssa siltä varalta, että Ukrainassa tarvittaisiin sähköä meiltä päin”, Kapetanovic sanoo.

Seitsemän miljoonaa ukrainalaista jäi uutistietojen mukaan ilman sähköä 15.11.2022, kun Venäjän ohjusiskut kohdistuivat muiden muassa 15 ukrainalaiseen sähkölaitokseen. Myös Moldovassa kärsittiin sen takia sähkökatkoista.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *