Search
Close this search box.

Varttiin siirrytään samanaikaisesti Pohjoismaissa

Jaa
Varttitase koskee koko energia-alaa ja kaikkia markkinaosapuolia. Vartin taseselvitysjaksoon siirrytään samanaikaisesti koko pohjoismaisen markkina-alueen kanssa, tämän hetken aikataulun mukaisesti joulukuussa 2020.

Fingridissä on vuoden ajan tehty aktiivisesti suunnitelmia 15 minuutin taseselvitysjakson toteuttamiseksi. Nykyistä lyhyempi mittausjakso arvottaa sähköenergian hintaa tarkemmin, edistää investointeja uuteen teknologiaan, lisää kustannustehokuutta ja mahdollistaa kohtuuhintaisen sähkön tarjonnan.

Uuteen malliin siirtyminen koskettaa hyvin erilaisia toimijoita, joista kukin katsoo tilannetta oman toimintansa lähtökohdista. Toteutettavasta mallista on keskusteltu lukuisissa tilaisuuksissa markkinaosapuolien kanssa.

– Siirtymämallia on ollut laatimassa toimialasta koostuva referenssiryhmä sekä varttitasetiimi. Sen lisäksi tapasimme vuoden aikana yli 40 yritystä. Esittelimme heille ehdotuksemme hankkeen toteutuksesta, ja se otettiin pääosin hyvin vastaan, kertoo Fingridin varttitasehankkeen projektipäällikkö Maria Joki-Pesola.

Yksi keskeisimmistä keskustelun aiheista on ollut energiamittauksen siirtyminen varttiin.

– Yhdenmukainen taseselvitysjakso ja energiamittaus on edellytys sille, että markkinatoimijoiden vartin markkinoilla käymä kauppa kohdentuu oikealle vartille taseselvityksessä.

Energiamittauksen pohdinnassa on otettu huomioon muun muassa sähkömarkkinatoimijoiden mahdollisuudet osallistua vartin markkinoille, jakeluverkkojen investointitarpeet, datahubin rooli ja aikataulu, sähkön vähittäismyyjien näkökulma yhtenäisestä siirtymästä sekä kuluttajien kulutusjoustoon kohdennetut investoinnit ja innovaatiot.

 

Lue lisää varttitaseesta: www.fingrid.fi/varttitase

  • Varttitase tarkoittaa siirtymistä nykyisestä tunnin jaksosta 15 minuutin taseselvitysjaksoon.
  • Varttitaseeseen siirrytään vaiheittain. Ensi vaiheessa tasevastaavien taseselvitys siirtyy varttiin. Tuolloin kaikki rajapistemittaukset ja yli 1 MVA:n tuotanto mitataan vartin resoluutiossa. Datahubin myötä jakeluverkkojen taseselvitys siirtyy varttiin ja tuolloin myös kulutusta mitataan laajemmin vartissa.
  • Varttitase otetaan käyttöön kaikissa EU-maissa, ja muutos pohjautuu EU-lainsäädäntöön.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *