Search
Close this search box.

Vihreä siirtymä edellyttää ripeää sähkömarkkinaa

Jaa
Sähkömarkkinoiden siirtymä tunnista 15 minuuttiin lisää kiinteistöjen mahdollisuuksia hyötyä kulutusjoustosta entisestään.

Sähkön tuotantorakenteessa on tapahtumassa iso ja nopea muutos, kun tuotanto muuttuu vihreän siirtymän myötä sääriippuvaksi ja entistä vaihtelevammaksi. Tämä edellyttää muutosta myös sähkömarkkinamalliin, joka sovitetaan sähköntuotannon nopeampaan vaihteluun lyhentämällä sähkömarkkinoiden kaupankäyntijaksoa tunnista 15 minuuttiin.

Sähköjärjestelmässä sähköä on tuotettava joka hetki juuri saman verran kuin sitä kulutetaan. Tehotasapaino pyritään ylläpitämään markkinaehtoisesti sähköpörssissä niin, että jokaiselle tuotetulle kilowattitunnille löytyy pörssikaupankäynnin kautta kuluttaja. Käytännössä tasapainon ylläpito on haastavaa, eikä suunniteltu tuotanto tai kulutus pysy tasaisena, joten hetkittäisiä poikkeamia tapahtuu.

Fingridin tehtävä on huolehtia, että poikkeamissakin sähköjärjestelmä pysyy tasapainossa. Tällöin Fingrid ostaa markkinaehtoisesti tarpeen mukaan joko lisää tuotantoa tai kulutusta siten, että tasapaino säilyy joka hetki.

Siirtyminen 15 minuutin kaupankäyntijaksoon parantaa sähköjärjestelmän tehokkuutta.

Uusiutuvan energiantuotannon myötä sähköntuotannon vaihtelut ovat entistä nopeampia. Siirtyminen lyhyempään 15 minuutin kaupankäyntijaksoon sähkömarkkinoilla kannustaa aiempaa tarkempaan tasapainotukseen. Sähköjärjestelmän tehokkuus paranee ja tasapainotus tapahtuu entistä markkinaehtoisemmin.

Kaupankäyntijakson lyhentäminen vaikuttaa laajasti ja esimerkiksi kiinteistöjen energiamittauksessa on myös siirryttävä vartin mittausresoluutioon, jotta toteutunut sähkön kulutus ja tuotanto saadaan selvitettyä jälkikäteen tapahtuvassa taseselvityksessä vartin tarkkuudella.

Varttiin siirtyminen on massiivinen työ ja se toteutetaan vaiheittain. Suomessa otettiin ensimmäinen askel viime toukokuussa, kun osa energiamittauksista ja valtakunnallinen taseselvitys siirtyi varttiin.

Sähkömarkkinoiden siirtyminen nykyistä lyhyempään aikaresoluutioon näkyy sähkön loppukäyttäjälle ensi alkuun energiamittausten siirtymisellä vartin tarkkuuteen. Osalla kotitalouksista mittaukset ovat jo vartissa ja lopuillakin siirtymä toteutetaan vuoden 2028 loppuun mennessä oman jakeluverkkoyhtiön siirtymäaikataulun mukaisesti.

Kun pörssikaupankäynnissä lähivuosina siirrytään 15 minuutin kaupankäyntijaksoon, tulee sähkön myyjille mahdollisuus tarjota erilaisia tuotteita myös loppukuluttajalle. Esimerkiksi pörssisähkön hintaan sidotut tuotteet voivat mukailla vartin välein vaihtuvia hintoja. Näistä hinnanvaihteluista kuluttajien on mahdollista hyötyä ajoittamalla kulutustaan halvemmille hetkille.

Kiinteistöjen osalta kulutuksen ohjauskyky kannattaa ottaa huomioon talotekniikassa. Jatkossa ohjattavat kulutuskohteet tulevat lisääntymään myös sähköautojen yleistyessä. Vartin mittaisten ohjausten toteuttaminen tunnin sijaan on kulutukselle tyypillisesti helpompaa, joten varttisiirtymä lisää kiinteistöjen mahdollisuuksia hyötyä kulutusjoustosta entisestään.

Meri Viikari
vanhempi asiantuntija
Fingrid

Teksti on julkaistu 29.9.2023 Rakennustekniikka-lehden numerossa 3/2023.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *