Search
Close this search box.

Virheellinen tarjous sähköpörssissä uhkasi Suomen sähköjärjestelmää – näin siitä selvittiin

Jaa
Norjalainen sähköyhtiö syötti sähköpörssiin virheellisen ja roimasti alihintaisen tarjouksen, minkä takia Suomen sähköjärjestelmän vakaus oli vaarantua 24. marraskuuta 2023. Fingridin nopeiden toimien ansiosta päivästä muodostui kuitenkin sähköntuotannon kannalta vain yksi päivä muiden joukossa.

Perjantaina, 24. marraskuuta 2023 pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä koettiin merkittävä sähkömarkkinahäiriö, joka oli jopa vaarantaa Suomen sähköjärjestelmän vakauden.

Häiriö syntyi, kun norjalainen Kinect Energy AS syötti järjestelmään virheellisen ja todella merkittävästi alihintaisen tarjouksen. Se syrjäytti huomattavan määrän muuta markkinoille tarjottua sähköntuotantoa, vaikka todellisuudessa sillä ei ollut tarjota tuota sähköä markkinoille.

”Virheen tehnyt yhtiö oli myynyt Suomeen jokaiselle tunnille keskimäärin 5 787 megawattia sähköä, jota ei ollut edes olemassa. Tuo määrä vastasi noin puolta Suomen tarpeesta sinä päivänä”, kertoo valvomopäällikkö Roger Gustavsson Fingridistä.

Suomen sähköjärjestelmän vakaus oli uhattuna markkinoille syötetyn virheellisen ja roimasti alihintaisen tarjouksen vuoksi.

Kantaverkkoyhtiössä ryhdyttiin saman tien toimiin, sillä Suomen sähköjärjestelmän vakaus oli uhattuna. Vaarana oli, että suomalaiset tuottajat ajaisivat sähköntuotannon alas perjantailta seurattuaan markkinaratkaisua, koska norjalaisten alihintainen tarjous syrjäytti niiden tarjoaman normaalihintaisen sähkön.

Sinänsä sähkövoimantuotanto ei tietenkään ollut Suomesta mihinkään kadonnut torstain ja perjantain välillä.

”Yhdeksi Fingridin keskeiseksi tehtäväksi jäikin varmistaa, että tuotanto jatkuisi mahdollisimman normaalisti, kunnes löytyisi keino paikata day-ahead-kaupankäynnissä syntynyt vaje ja Suomessa olisi riittävästi sähköä myös perjantaina”, kertoo johtaja Tuomas Rauhala Fingridistä.

Fingrid piti aktiivisesti yhteyttä kaikkiin toimijoihin

Fingridissä huomattiin heti torstai-iltapäivän markkinaratkaisun tultua julkisuuteen, että sähköpörssiin oli todennäköisesti syötetty huomiota herättävän alhainen tai muutoin täysin poikkeuksellinen hintatarjous perjantaille.

Fingridin päätehtävänä oli pitää kaikki tahot ajan tasalla tilanteesta.

Se kehotti kansalaisia käyttämään sähköä normaaliin tapaan, eikä yltiöpäisesti. Sähkönkulutus lisääntyi kuitenkin selkeästi, kun kuluttajat iloitsivat ennätyksellisen alehintaisesta sähköstä.

Erityisen tärkeää oli jo torstaina saada nopeasti oikea tilannekuva sähköntuottajille, viranomaisille ja muille alan toimijoille.

Hyvin tiivistä yhteyttä pidettiin myös Ruotsin ja Viron kantaverkkoyhtiöihin; virheellinen tarjous johti huomattavaan vientitarpeeseen Suomesta Ruotsiin, vaikka käytännössä tilanne perjantaina tulisi olemaan päinvastainen.

”Aloimme saman tien varmistaa, että kaikilla keskeisillä toimijoilla oli ymmärrys siitä, millainen tilanne on kyseessä ja miten siitä selvitään. Myös Ruotsin kantaverkkoyhtiö viesti tilanteesta aktiivisesti”, Rauhala kuvailee.

Virhe korjattiin päivänsisäisillä markkinoilla

Kinect Energy AS:n tarjoama sähkön hinta oli monta sataa kertaa halvempi kuin muiden toimijoiden tarjoukset, joten se syrjäytti muut vuorokausimarkkinoilta eli day-ahead-markkinoilta.

Fingridin yksi tärkeimmistä tehtävistä oli kannustaa vuorokausimarkkinoilta ulos jääneitä sähköntuottajia Suomessa, Ruotsissa ja Virossa käymään kauppaa päivänsisäisillä markkinoilla ja pitämään tuotantonsa käynnissä.

”Meidän tuli varmistaa, että sähkön tuotanto jatkuu, ja siinä onnistuttiinkin erinomaisesti. Intraday-markkinoilla myytiin sähköä enemmän kuin ennen, ja lopulta päivä näyttikin sähköntuotannon kannalta ihan normaalilta”, Rauhala kertoo.

Kiitos kuuluu Rauhalan mukaan sähkömarkkinaosapuolille, jotka mahdollistivat aktiivisen kaupankäynnin erityisesti intraday-markkinoilla mutta myös säätösähkömarkkinoilla.

Virheellisen tarjouksen tehnyt Kinect Energy AS joutui käymään torstai-iltana ja perjantaina vilkkaasti kauppaa. Sen sijaan Fingridille perjantaista muodostui lopulta vain yksi tavallinen päivä valvomossa.

Missään vaiheessa Suomea ei uhannut sähköpula.

Missään vaiheessa Suomea ei uhannut sähköpula, mutta jos asiat eivät olisi ratkenneet, Fingridillä oli myös varasuunnitelmia.

”Varauduimme itsekin ostamaan intraday-markkinoilta suuria määriä sähköä. Olisimme myös voineet odottaa käyttöhetkeen asti ja yrittää paikata vajetta säätösähkömarkkinoilla”, Gustavsson kertoo.

Ainutlaatuinen tapahtuma

Marraskuun sähkömarkkinahäiriö oli seurausta Kinect Energy AS:n inhimillisestä virheestä. Tilanne oli hyvin poikkeuksellinen, eikä Pohjoismaissa ole koskaan sattunut vastaavaa tällaisessa mittakaavassa.

”Tästä selvittiin hienosti, mutta näin ei saa enää tapahtua. Nord Pool -sähköpörssi ja muutkin alan toimijat tekevät varmasti perusteellisia järjestelyitä vastaavan välttämiseksi”, Rauhala sanoo.

Koska tämän kaltaista tapahtumaketjua ei ole ennen koettu, kantaverkkoyhtiö joutui toimimaan nopeasti tilanteen edetessä.

Fingridille marraskuinen sähkömarkkinahäiriö antoi mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan ja valmiuttaan uudenlaisessa poikkeustilassa. Seuraavana onkin vuorossa hyväksi todettujen toimien vakauttaminen toimintamalleiksi ja mahdollisesti uusien työkalujen kehittäminen.

”Meillä on selkeät perusmallit viestintään ja asioiden kirjaamiseen, mutta esimerkiksi mahdollisuutemme osallistua tarvittaessa suuren mittakaavan intraday-kaupankäyntiin otetaan nyt tarkempaan arviointiin ja valmisteluun”, Rauhala toteaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *