Search
Close this search box.

Voisiko Suomessa tapahtua Argentiinan ja Uruguayn häiriön kaltainen laaja sähkökatko?

Jaa
Kaupunkimaisema Buenos Aires
Argentiinan ja Uruguayn rajaseudulla tapahtui kesäkuun puolivälissä monen samanaikaisen häiriön aiheuttama laaja sähkökatko, jonka seurauksena noin 48 miljoonaa ihmistä jäi ilman sähköä. Häiriötä koskeviin kysymyksiin vastaa suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen Fingridistä.

Mistä sähkökatko johtui?

Sähköjärjestelmässä, jossa on useita rinnakkaisia 500 kilovoltin johtoja, oli yksi johto keskeytyksessä pylvään siirron vuoksi. Keskeytyksen aikana toisessa johdossa ilmeni häiriö, ja lisäksi tämän johdon rinnakkainen virtapiiri irtosi verkosta, vaikka tällaista ei pitäisi tapahtua. Irtoaminen saattoi johtua relesuojaukseen liittyvästä viasta, mutta tarkka syy ei ole vielä tiedossa.

Monen samanaikaisen häiriön seurauksena verkko heikkeni liikaa, ja sen seurauksena sähköt eivät mahtuneet jäljellä olevia johtoja pitkin. Yhteydet Yacyretá Damin ja Salto Grande Damin isoille vesivoimalaitoksille katkesivat, eikä sähköä saatu muualta tilalle, joten seurauksena oli laaja sähkökatkos Argentiinassa ja Uruguayssa.

Olisiko vastaava häiriö mahdollinen Suomessa?

Mikään ei ole täysin mahdotonta, mutta todennäköisyys näin monen vian yhdistelmälle on erittäin pieni. Tällaisten häiriöiden syntyä on pyritty monin  tavoin ehkäisemään ja verkkoja on jatkuvasti vahvistettu Suomessa. Sataprosenttista varmuutta ei voida kuitenkaan taata. Esimerkiksi Ruotsissa tapahtui vuonna 2003 häiriö, jossa useat lähes samanaikaiset viat johtivat verkon romahtamiseen Etelä-Ruotsissa.

Miten tilanteeseen varaudutaan?

Fingrid pitää yllä varautumissuunnitelmia ja kehittää niitä jatkuvasti. Myös erilaisia harjoituksia järjestetään säännöllisesti. Niissä harjoitellaan skenaarioita ja testataan yhteistoimintaa viranomaisten ja muiden sähköyhtiöiden kanssa. Käytännön tasolla harjoitellaan sähköjen palauttamista nopeasti muun muassa koulutussimulaattorin avulla. Lisäksi varaosien saatavuus ja muut tarvittavat tukitoimet on varmistettu etukäteen.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *