Tuusulan keskustan tuntumaan nousee Rykmentinpuiston noin 15 000 asukkaan asuinalue asuntomessurakentamisen johdolla. Alueen energiavision lähtökohdaksi on asetettu paikallisesti tuotetut, uusiutuvaan energiaan perustuvat energiaratkaisut.

Messutalojen ovilla on perinteisesti ollut koottuna kiinteistön teknisiä tietoja, esimerkiksi energiatehokkuusluokka. Tuusulassa tiedot täydentyvät rakennusten hiilijalanjäljellä ja hiilikädenjäljellä, joista jälkimmäinen kertoo positiivisista ympäristövaikutuksista. Lisäksi esitetään jokaisen talon energiatarina, joka kertoo muun muassa, miten energiatehokkuuteen liittyvät ratkaisut näkyvät asukkaiden arjessa.

− Kysymyspatteriston avulla rakentajilta on kysytty valintoihin liittyviä asioita, ja vastausten pohjalta muodostetaan kullekin talolle oma energiatarina, kertoo projektipäällikkö Katerina Zaitseva Tuusulan kunnasta.

Asuntomessualueen talojen yleisin lämmitysmuoto on poistoilmalämpöpumppu (32 %) ja seuraavina tasapäin kaukolämpö ja maalämpö ( molemmat 28 %). Alueen rakennusten energiatodistuksista on tarkoitus koota koko alueen yhteinen energiatodistus.

− Alueen pientalorakentajille tehtiin ohjeet energiaratkaisujen valintaan ja tavoitteenamme oli kannustaa, ohjeistaa ja esittää suosituksia, ei niinkään velvoittaa eikä esittää määräyksiä messurakentajille, selittää Zaitseva.

− Nyt kun messualue on valmistumassa, olemme laskeneet, että koko asuntomessualueen lämmityksestä 80 prosenttia on tuotettu uusiutuvilla energianlähteillä.

Kaksisuuntainen kaukolämpöverkko käyttää paikallista energiaa

Fortum tarjoaa Rykmentinpuiston alueelle avoimen kaksisuuntaisen kaukolämpöverkon, jossa asiakkaat voivat toimia myös lämmön tuottajina. Fortum tarjoaa asukkaille muun muassa aurinkosähköratkaisuja, älykästä lämmityksen ohjausta sekä sähköisen liikenteen latausratkaisuja.

Kiinteistö voi ajoittain tuottaa enemmän energiaa kuin se käyttää, esimerkiksi aurinkolämpökeräimien tai lämpöpumppujen avulla. Avoimessa kaksisuuntaisessa verkossa asukas voi myydä tuottamansa ylijäämälämmön markkinahintaan takaisin Fortumille. Palveluvalikoimaan kuuluu myös jäähdytysjärjestelmä, josta vapautuva lauhdelämpö on mahdollista johtaa takaisin avoimeen verkkoon uudelleen käytettäväksi.

Fortum panostaa myös energiantuotannon paikallisuuteen. Uusi innovaatio on Horse Power, joka saa käyttövoimansa lähialueen hevostalleilta. Tallin omistaja saa palveluna puupohjaisen kuivikkeen toimituksen tallille ja lantalan tyhjennyksen. Fortumin voimalaitoksessa polttoaineesta tuotetaan ympäristöystävällistä ja uusiutuvaa lähienergiaa.

Aktiivista arkea älykodissa

Tuusulan asuntomessujen alue Tuusulassa 27. 4 2020.

Energian ohella rakentamisaikaisina teemoina Tuusulassa ovat älykoti, aktiivinen arki ja taide.

− Tonttien hakuvaiheessa rakentajat ovat esittäneet, miten he huomioivat eri teemoja, kertoo Tuusulan asuntomessujen projektipäällikkö Riikka Uusikulku.

Asuntomessujen kantavana periaatteena on esitellä uusia ratkaisuja asumiseen.

− Älykotiratkaisuja on viety pitkälle esimerkiksi kohteessa, jota rakennuttaa onnettomuudessa loukkaantunut henkilö. Yhtenä kokeiluna kerrostalon asukkaat saavat yhteiskäyttöön sähköauton ensimmäiseksi vuodeksi.

Tuusulan asuntomessut järjestetään tänä vuonna aiempaa myöhemmin eli elokuussa, 3.−30.8.

Tutustu Fingridin Kuluttajille-sivuihin www.fingrid.fi/asiakkaille/kuluttajatietoa/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *