Search
Close this search box.

Energiakriisi jouduttaa energiankäytön uutta aikaa myös kodeissa

Jaa
Markkina on nyt avoin uusille innovaatioille ja teknologioille, joita kotitaloudet voisivat edullisesti ottaa käyttöön.

Muutokset Suomen ja koko Euroopan energiatilanteeseen ovat tulleet meille pyytämättä ja yllätyksenä.

Olemme paremmassa tilanteessa kuin useimmat muut Euroopan maat, mutta siitä huolimatta energiansäästö ja energiatehokkaiden ratkaisujen hakeminen yhtenä tilannetta helpottavana tekijänä on meille välttämätöntä, myös kotitalouksissa.

Jo pitkään kuluttajia on kannustettu kodin energiankäytössä tekemään fiksuja valintoja, joilla säästetään energiaa ja parannetaan kodin energiatehokkuutta. Vasta energianhintojen noustua uudelle, korkealle tasolle, on kiinnostus tekoihin herännyt laajasti. Monessa kotitaloudessa toimia ohjaa taloudellinen pakko.

Vanhojen oppien on entistä enemmän siirryttävä arjen rutiineiksi.

Kodeissa tarvitaan nopeita energiansäästökeinoja, ja moni on odottanut energianeuvonnan tarjoavan uusia helppoja keinoja säästöjen toteuttamiseen. Kuitenkin merkittävimmät käytössä olevat säästökeinot ovat tuttuja: huonelämpötilan laskemista ja lämpimän vedenkäytön vähentämistä sekä sähkölaitteiden fiksua käyttöä – vanhoja oppeja, joiden on vain entistä enemmän siirryttävä arjen rutiineiksi.

Tulevan talven iso kysymys on, miten kotitaloudet ja taloyhtiöt saadaan laajasti mukaan kulutusjoustoon ja vähentämään kulutustaan huippukulutustunneilta. Tiedottaminen ja neuvonta lisäävät kuluttajien ymmärrystä, mutta ei välttämättä riitä uudistamaan totuttuja toimintamalleja ja rutiineja kotona.

Osa kotitalouksista pystyy omatoimisesti ajoittamaan kulutustaan riittävästi ja hyödyntämään lämmityksen sekä ilmanvaihdon säätömahdollisuuksia tehokkaasti. Todennäköisesti valtaosassa kotitalouksissa tarvitaan muutosta tukevia toimia ja tehostettua opastusta sekä kaivataan tekniikkaa, joka hoitaisi teot asukkaan puolesta.  

Nyt markkina on avoin uusille innovaatioille ja teknologioille, joita kotitaloudet voisivat vaivattomasti ja edullisesti ottaa käyttöön. Ne auttaisivat sähkönkäytön oikeaan ajoittamiseen hinta ja tuotantotilanne huomioiden. Yksinkertaiset ja helppokäyttöiset ratkaisut löytävät käyttäjänsä nopeasti, sillä nyt asumisen arjen rutiinien on muututtava energiaa säästäviksi, ei pelkästään asukkaan toimin, vaan tekniikan auttamana.

Päivi Suur-Uski on energiatehokkuuden asiantuntija, joka on perehtynyt energiankäyttöön asumisessa ja energiatehokkaisiin ratkaisuihin kodeissa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *