Search
Close this search box.

Aurinkopaneeleista edullista energiaa mökille

Jaa
Sähköttömässä mökissä aurinkopaneeleiden hyöty on iso. Pienille kulutuskohteille riittävän mökkisähköjärjestelmän saa parilla tonnilla.
Kesämökki, jonka rantaan on asennettu aurinkopaneeli, Sotkamon Jormasjärvellä.

– Aurinkosähkö on hinnaltaan hyvinkin kilpailukykyinen mökkikäytössä, kertoo energiainsinööri ja -neuvoja Marjo Kekki Satakunnan energianeuvonnasta Porin kaupungilta.

Sähkön liittymämaksun hinnalla saa helposti hankittua mökkisähköjärjestelmän, jolla saa tuotettua virtaa elektroniikalle, led-valaistukselle ja muille pienitehoisille sähkölaitteille. Tällöin välttää myös perus- ja siirtomaksut, joiden osuus vähän kuluttavassa kohteessa voi nousta merkittäväksi.

Kuinka paljon kulutat?

Aurinkosähköjärjestelmän hankinta ja mitoitus vaatii oman energiankulutuksen miettimistä ja nostaa samalla energiatietoisuuden uudelle tasolle. Mitoituksessa on tärkeä ymmärtää ja huomioida, minkä tehoisia sähköä kuluttavia laitteita on käytössä ja kuinka monta tuntia niitä päivittäin kulutetaan. Laskureita mitoittamiseen löytyy netistä.

Mökillä kannattaakin miettiä, voisiko veden lämmittää kaasulla ja voisiko lattian vain lakaista harjalla sähköä vaativan imuroinnin sijaan. Kahvinkeittimen ja imurin käyttäminen on toki mahdollista aurinkosähkölläkin, mutta silloin järjestelmä maksaa suhteessa enemmän.

Onko katto etelän suuntaan?

Aurinkopaneeleille tulee löytyä aurinkoinen paikka mahdollisimman läheltä kulutuskohdetta. Etelään suunnattuna paneelit tuottavat eniten. Varjostukset ovat myrkkyä, sillä pienikin varjo vähentää tehoa huomattavasti.

Pienen järjestelmän voi asentaa itse. Yli 120 voltin (neljä paneelia) tasavirran kytkemiseen tarvitaan sähköalan ammattilainen. Järjestelmä talvehtii ongelmitta kylmällä mökillä, mikäli akku on ladattu täyteen talvea varten.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *