Search
Close this search box.

rajasiirto

Kantaverkko

Metsien halki ja soiden yli

Syksyllä 2022 valmistuva Metsälinja on nimensä mukainen voimajohtoyhteys. Se kulkee Petäjäveden ja Muhoksen välillä metsän keskellä ja vastaa valmistuttuaan ekologisen sähköntuotannon tarpeisiin.

Sähkömarkkinat

Sähköä yli rajojen

Koko maan käyttämää sähköä ei tarvitse tuottaa Suomen rajojen sisäpuolella ja vastaavasti ylimääräisestä riittää myytävää ulkomaillekin. Vapautuneet, volyymiltaan kansallisia markkinoita suuremmat kaupankäyntialueet hyödyttävät sekä sähkön ostajia että myyjiä. Sähkön tuotannon omavaraisuusaste on kehityksen myötä laskenut, mutta toisaalta kansantaloudellinen hyöty on ollut merkittävä.

Kantaverkko

Keksintöjä ja kehitystä

90 vuoden ajan Suomen kantaverkko on kasvanut ja vahvistunut, mutta myös kehittynyt voimakkaasti. Uudet innovaatiot ovat parantaneet suuresti sekä siirtokykyä että käyttövarmuutta. Varsinkin viime vuosikymmeninä kehittynyt teknologia ja modernit menetelmät ovat tuoneet merkittävää hyötyä koko kansantaloudelle sekä sujuvoittaneet toimintaa monin tavoin.

Kantaverkko

Suomi tarvitsee entistä vahvemman kantaverkon

Fingrid on kehittänyt kantaverkkoa perustehtävänsä mukaisesti koko 20-vuotisen olemassaolonsa ajan. Kehittämistyö koostuu päävoimansiirtoverkon suunnittelusta ja alueellisesta verkkosuunnittelusta, jota Fingrid tekee yhdessä asiakkaidensa kanssa. Tämä yhteistyö on viime aikoina entisestään tiivistynyt.

Kantaverkko

Integraatio etenee Euroopan sähkömarkkinoilla

Maiden rajat ylittävän päivänsisäisen markkinamallin lanseeraus on tärkeä askel eteenpäin – mutta Euroopan sähkömarkkinat tarvitsevat lisää uudistuksia, uskoo puolalaisen PSE-kantaverkkoyhtiön varatoimitusjohtaja Tomasz Sikorski.

Kantaverkko

Voimajohtomies Keijo Tujunen täytti 100 vuotta

Pitkän uran Imatran Voimalla tehnyt Keijo Tujunen oli ensimmäisiä ”todellisia” voimajohtomiehiä. Hän juhli 100-vuotispäiväänsä 6.3.2017 yhdessä perheen, suvun ja ystävien kanssa Helsingissä. Mukana oli myös entisiä työtovereita IVOn ajoilta. 100-vuotias sai onnittelujen ohessa kirjallisen tervehdyksen myös tasavallan presidentiltä ja hänen puolisoltaan.

Kantaverkko

HVDC-yhteydet kohennettiin vuodessa huippukuntoon

Fingridissä pohdittiin, miten HVDC-yhteyksien käytettävyys ja luotettavuus saataisiin rajasiirto­yhteyksien tärkeyden edellyttämälle tasolle. Merkittävien panostusten seurauksena vuonna 2016 HVDC-yhteyksien häiriökeskeytysten määrä puolittui ja kesto väheni alle kymmenesosaan verrattuna aiempien vuosien keskiarvoon. Miten hieno tulos saatiin aikaan?