Search
Close this search box.

Hyvät käytännöt jakoon

Jaa
Työturvallisuuden vuosi 2020 on ollut muutoksen ja poikkeusolojen aikaa. Viimeistään kuluvan vuoden poikkeustilanne on osoittanut, että turvallisuustietoa pitää jakaa mahdollisimman tehokkaasti yli organisaatiorajojen, kirjoittaa Verkon elinkaaren hallinta -yksikön päällikkö Janne Eskelinen.

Työturvallisuuden vuosi 2020 on ollut muutoksen ja poikkeusolojen aikaa. Vuoden alusta olemme jalkauttaneet koulutuksilla ja työmaakäynneillä Kristallinkirkas raja -kehityshanketta, jonka tavoitteena on kirkastaa tilaajan ja toimittajien työturvallisuusvastuita. Samaan aikaan jouduimme globaalisti kokonaan uuteen tilanteeseen koronaviruspandemian myötä. Jokaisen oma vastuu työturvallisuudesta on korostunut, kun Suomi pidetään käynnissä turvallisuutta unohtamatta.

Fingridin työmailla käydessäni on ollut ilo havaita, että työturvallisuusasioilla on vahva kivijalka. Työmaiden turvallisuuden kehittämiseen on aidosti sitouduttu ja kokemuksia jaettu. Viimeistään kuluvan vuoden poikkeustilanne on osoittanut, että turvallisuustietoa pitää jakaa mahdollisimman tehokkaasti yli organisaatiorajojen. Kohtaamme paikasta ja toimijasta riippumatta samankaltaisia haasteita.

Matkalla kohti nollaa tapaturmaa vuoden 2020 työtapaturmataajuuden tavoitteenamme on alle viisi. Tähän on mahdollista päästä aktiivisella turvallisuustyöllä poikkeusoloista huolimatta.

Fingrid on tehnyt vahvasti töitä työturvallisuuden kehittämiseksi ja kokemusperäistä tietoa on kertynyt runsaasti, mikä on osaltaan jatkojalostunut erilaisiksi vaatimuksiksi. Nämä ovat olleet osittain hyviä käytäntöjä, joita on jaettu eri toimijoille sopimusehtojen osana. Kristallinkirkas raja -hankkeen myötä työturvallisuusvastuut selkeytyvät ja sopimuksien yksityiskohtaiset työturvallisuusvaatimukset vähentyvät. Jatkossa jaamme turvallisuustietoamme ja -kokemuksiamme työturvallisuuden hyvien käytäntöjen muodossa. Sitoutumisestamme työturvallisuuden kehittämiseen kertovat myös johtoryhmämme alkukesästä hyväksymät työterveyden ja -turvallisuuden toimintatavat ja tavoitteet.

Kuluva vuosi on osoittanut uusien tilanteiden tulevan nopeasti eteen, mutta niistäkin selvitään turvallisesti yhdessä tekemällä ja vastuullisella asenteella. Muutostilanteissa syntyy myös uusia ideoita, joita voi jakaa esimerkiksi turvallisuushavaintoina. Nykyaikaisen sähköisen raportointijärjestelmän kautta kaikkien ääni saadaan kuuluviin ja jokainen havainto on mahdollisuus. Viime aikoina on tarvittu fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä, ja hyvien työturvallisuuskäytäntöjen jakaminen on sitä parhaimmillaan.

Toivotan kaikille turvallista ja mukavaa syksyä.

Janne Eskelinen
Yksikön päällikkö, Verkon elinkaaren hallinta, Fingrid

Tutustu tarkemmin Fingridin työturvallisuuden toimintatapoihin ja tavoitteisiin.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *