Search
Close this search box.

Ilmastonmuutos houkutteli energia-alalle

Jaa
Lukioikäisenä Aino Summanen pohti tulevaa uravalintaansa. Hän halusi päästä vaikuttamaan suurimpaan ongelmaan maailmassa, ilmastonmuutokseen. Muutamaa vuotta myöhemmin hän työskentelee Fingridillä ennustejärjestelmien kehittämisessä ja on konkreettisesti mukana tukemassa Suomen ilmastotavoitteiden täyttymistä.

Ilmastonmuutos mielessään, matematiikasta ja fysiikasta kiinnostunut Aino Summanen  lähti lukion jälkeen Aalto-yliopistoon opiskelemaa energia- ja ympäristötekniikkaa. Fingridille hän tuli kesätöihin ensimmäisen kerran jo vuonna 2018, joten vastavalmistuneella diplomi-insinöörillä on takanaan jo useamman vuoden työkokemus kantaverkkoyhtiössä.

Aino Summanen

– Toisena opiskeluvuonna näin kesätyöpaikkailmoituksen, jossa puhuttiin tietojärjestelmien kehittämisestä. Opiskelin tietotekniikkaa sivuaineena ja paikka kiinnosti, ja sainkin sen. Työskentelin voimajärjestelmän suunnittelussa, markkinamallinnusten parissa, kaikkiaan kolme kesää ja tein tuntitöitä opintojen ohellakin, Aino kertoo. Ennen maisteriopintojen alkua Aino ehti opiskella vuoden vaihto-oppilaana Singaporessa, jossa sijainnista johtuen energia-alan opinnoissa muun maussa aurinkoenergia oli vahvemmassa roolissa.

– Opintojen aikana en oikeastaan miettinyt, mitä haluaisin tehdä valmistuttuani. Työt vaan veivät mukanaan. Fingridillä pääsin myös koodaamaan paljon, mikä sopi minulle hyvin. Täytyy kuitenkin muistaa, että opinnot antavat vain pohjan osaamiselle, työ tuo mukanaan tietämyksen.

Diplomityö tarpeeseen

Aino valmistui diplomi-insinööriksi tänä kesänä. Markkinainnovaatiot-yksikössä nousi viime syksyllä tarve saada kehitettyä alueellisen joustotarpeen määrittämiseen liittyvä menetelmä, josta muodostui Ainon diplomityön aihe Regional flexibility demand in the Finnish power system. Aihetta pohdittiin yhdessä yksikön päällikön kanssa ja se on saanut valmistuttuaan positiivisen vastaanoton.

– Työtä oli mukava tehdä, kun tiesi siitä olevan ihan konkreettisesti hyötyä ja aihe oli syntynyt oikeasta tarpeesta, Aino toteaa ja jatkaa, – Opinnot ovat antaneet työlle hyvän pohjatietämyksen. Opiskelin paljon tietotekniikkaa ja koodaamista, josta on ollut paljon hyötyä töissä. Energia-alan opinnot kiinnostivat minua, joten missään vaiheessa opiskelu ei ole tuntunut pakkopullalta, Aino lisää.

Katse tulevaan

Loppukesästä käytön digitalisointi -yksikössä avautui paikka ”kristallipalloon katsojalle” eli ennustejärjestelmien kehittämisessä. Aino aloitti tehtävässä syyskuun alussa. Työhön kuuluu erilaisten lyhyen aikavälin ennustejärjestelmien, kuten kulutus- ja tuuliennusteiden, kehittämistä ja ylläpitoa. Siinä missä voimajärjestelmän suunnittelussa ennusteita katsottiin jopa vuosikymmenien päähän, nyt Aino katsoo seuraavaan päivään.

– Parasta tässä työssä on päästä hyödyntämään omaa osaamistaan ja kiinnostusta. Tulokset on nähtävissä nopeasti, jos ennusteet paranevat. Omalla työllä on oikeasti merkitystä muun muassa käytön toimintaan, niitä ei tehdä vain tekemisen ilosta, Aino toteaa.

Fingridillä Aino on viihtynyt hyvin ja pitää tärkeänä, että nuorille kesätyöntekijöillekin annetaan vastuuta ja heihin luotetaan. Aino on hyvä esimerkki siitä, että kesätöistä voi poikia myös vakituinen työpaikka. Työyhteisön tuki on tärkeää.

– Fingrid on ollut loistava työpaikka. Jo kesätyöntekijänä pääsi hyvin porukkaan ja järjestettiin kaikenlaista aktiviteettia, joissa pääsi tutustumaan ihmisiin. Yhteinen luottamus ja kunnioitus on tärkeää, kukaan ei katso hassusti, vaikka olisi nuori.

Aino on löytänyt energia-alalta oman paikkansa, mutta millä energia-alalle saadaan houkuteltua lisää naisia?

– Kandivaiheen energia- ja ympäristötekniikan opinnoissa noin kolmannes opiskelijoista oli naisia, sillä ympäristöasiat kiinnostavat. Lukiossa fysiikasta kiinnostuneet tytöt kuitenkin pääasiassa halusivat lääkikseen. Kaikki tietävät, mitä lääkäri tekee työkseen, mutta diplomi-insinöörin työstä ei monella ole tarkkaa käsitystä. Ehkä pitäisi tuoda entistä paremmin esille, mitä kaikkea diplomi-insinöörit voivat tehdä ja mihin kaikkeen on mahdollista päästä vaikuttamaan. Minulle ilmastonmuutos oli se juttu, Aino toteaa lopuksi.

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *