Search
Close this search box.

Metsälinja pitää Suomen yhtenä hinta-alueena

Jaa
Metsälinjan rakennustyöt ovat edenneet aikataulun mukaan. Vuonna 2022 valmistuva linja tukee Suomen pitämistä yhtenä hinta-alueena.

Oulun läheltä Muhokselta Keski-Suomeen Petäjävedelle kulkevan Metsälinjan työmaat ovat olleet käynnissä syksystä 2019 lähtien. Vuonna 2022 valmistuva linja tukee erityisesti Suomen pitämistä yhtenä hinta-alueena. Suuret yhtenäiset tarjousalueet edistävät sähkömarkkinoiden toimintaa, ja yksi hinta-alue on myös Fingridin tahtotilana.

Metsälinjan kapasiteettia tarvitaan myös tuontisähkön siirtämiseen, kun vuonna 2025 valmistuu uusi rajajohto Tornionjoen yli Ruotsiin.

Metsälinja aloitettiin syksyllä 2019 mittavalla, kymmeniin tuhansiin kuutioihin yltävällä puunpoistolla. 2020 kesällä jo yli puolet linjan perustuksista oli valmiina, ja kuluvana syksynä maastossa alkaa laajamittainen pylväskasaus. Suurin osa pylväistä ja johtimista saapuu nyt urakoitsijoiden työmaille ja materiaaleja viedään maastoon. Myös ensimmäiset pylväspystytykset ja johdintyöt käynnistyvät, kertoo projektipäällikkö Hannu Kuikka Fingridistä.

– Perustukset ovat taloudellisesti merkittävä osuus rakentamista, ja niiden osalta on edetty hyvin. Maasto ei aina ole ollut maaperätutkimuksista huolimatta joka kohdassa oletetun mukaista. Kosteimmilla suoalueilla perustustyöt ovat osin jääneet vielä odottamaan tulevaa talvea. Luontovaikutukset pidetään mahdollisimman vähäisinä Natura-alueilla, joten niiden äärelle päästään raskailla kaivinkoneilla vasta kovien pakkaspäivien myötä, hän sanoo.

Myöskään koronapandemia ei ole viivästyttänyt Metsälinjan etenemistä. Työmaakokouksia on pidetty etäyhteyksien varassa ja metsän keskellä on tehty töitä normaaliin tapaan muutaman hengen porukoissa.

Pientä jännitystä korona tosin toi, kun odoteltiin kiinalaisen terästoimittajan voimajohtopylväitä Saarijärven ja Siikalatvan väliselle osuudelle. Lopulta pylväät saapuivat merikonteissa Oulun satamaan vain kuukauden myöhässä. Matkustusrajoitusten takia laadunvarmistus tehtiin etäyhteyksillä.

– Koekasaukset on kuvattu tarkasti ja materiaaleista on erittäin tarkat dokumentit. Ensimmäiset pylväät toimitettiin maastoon kesäkuun alussa, kertoo urakoitsija Destian projektipäällikkö Maria Puhtila.

Jutun kirjoittamisen jälkeen Puhtila on siirtynyt Fingridin palvelukseen.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *