Search
Close this search box.

OL3 järjestelmäsuoja viimeistelee Olkiluoto 3:n liittämisen verkkoon

Jaa
Fingrid on valmistautunut huolellisesti maailman suurimpiin voimalaitoksiin kuuluvan Olkiluoto 3:n verkkoon liittämiseen. Valmistelujen loppuvaiheiseen kuuluu OL3 järjestelmäsuojan toteutus, jolla varmistetaan sähköjärjestelmän luotettava toiminta kaikissa tilanteissa voimalaitoksen valmistuttua.

Fingridin yhtenä tehtävänä on liittää uudet, suuritehoiset voimalaitokset kantaverkkoon.

Fingrid varmistaa olosuhteet sille, että Olkiluoto 3:n omistava Teollisuuden Voima, TVO voi yhdessä voimalaitostoimittajan kanssa toteuttaa Olkiluoto 3:n käyttöönoton niin, että voimalaitos toimii turvallisesti ja luotettavasti kaikissa tilanteissa.

Fingridin ja TVO:n yhteistyössä suunnittelema ja toteuttama OL3 järjestelmäsuoja ratkoo voimalaitoksen mahdolliseen vikaantumiseen liittyvät ongelmat.
– OL3 järjestelmäsuoja varmentaa sähkön häiriöttömän siirron kantaverkossa, mikäli Olkiluoto 3:n tuotanto sattuisi jostain syystä vikaantumaan ja sähkönsyöttö kantaverkkoon keskeytyisi tai jos Olkiluoto 3 ei pystyisi syöttämään sähköä kantaverkkoon kantaverkossa olevan vian vuoksi, sanoo Fingridin vanhempi asiantuntija Minna Laasonen.

1 600 megawatin jättivoimalaitos

Kun Olkiluoto 3:n reaktori tuottaa noin 1 600 megawattia sähköä, voisi näin suuren voimalaitoksen äkillinen häiriö lamaannuttaa koko Suomen sähköjärjestelmän. OL3 järjestelmäsuoja kytkee sähkönkulutusta pois siten, että kantaverkkoon kohdistuva tehonmuutos on enintään 1 300 megawattia, jos Olkiluoto 3:n sähkönsyöttö äkillisesti keskeytyisi.

– OL3 järjestelmäsuojan avulla voidaan turvata häiriötön sähkönsaanti. Kyseessä on tekninen järjestely, joka pienentää sähkön-
kulutusta kahdeksassa teollisuuskohteessa 0,2 sekunnissa, jos Olkiluoto 3:n sähkönsyöttö kantaverkkoon äkillisesti keskeytyisi. Näistä teollisuuskohteista on tietoliikenneyhteydet Olkiluotoon nopean toiminta-ajan varmistamiseksi, Laasonen sanoo.

Hän on toiminut projektipäällikkönä Fingridin hankkeessa, jonka tavoitteena on huolehtia yhteistyössä TVO:n kanssa, että Olkiluoto 3:n käyttöönotto sujuu turvallisesti ja luotettavasti myös kantaverkon näkökulmasta.

Suuret tehtaat vähentävät sähkönkulutusta vikatilanteessa

OL3 järjestelmäsuojan noin 350 megawatin sähkökuorman pienentämiseen osallistuvat Kemira Chemicals Oy Äetsästä, Metsä Board Oyj:n Joutsenon ja Kaskisen tehtaat, Stora Enso Oyj:n Anjalankosken ja Imatran tehtaat sekä UPM Paper Ena Oy:n Jämsänkosken, Kaipolan ja Rauman tehtaat.

– Järjestelmäteknisiltä vaatimuksiltaan Olkiluoto 3 ei sinänsä eroa muista voimalaitoksista, mutta sen valtava teho tekee siitä poikkeuksellisen. Tämän vuoksi tarvittiin sähköverkon toimintavarmuutta vahvistava OL3 järjestelmäsuoja, Laasonen sanoo.

Olkiluoto 3:n ydinkohtia

 Olkiluoto 3 lisää Suomen energiaomavaraisuutta, tuo lisää tehoa talven pakkasille ja lisää inertiaa pohjoismaiseen sähköjärjestelmään.
 Olkiluoto 3 on noin 1 600 megawatin teholtaan Suomen ja Pohjoismaiden suurin voimalaitos.
 Kansainvälisessä vertailussa Olkiluoto 3 on maailman kolmanneksi suurin voimalaitos Kiinan Taishan 1 ja Taishan 2 (1 660 MW) voimalaitosten jälkeen.
 Olkiluoto 3 tuottaa keskimäärin 15 prosenttia Suomessa kulutettavasta sähköstä.
 Kaikki kolme Olkiluodon voimalaitosta tuottavat kolmasosan Suomen sähköstä.
 Olkiluoto 3 kytketään kantaverkkoon marraskuussa 2020 ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa maaliskuussa 2021.

Ainutlaatuinen sähköasema

Olkiluoto 3 kytketään kantaverkkoon Fingridin Olkiluodon uusitun sähköaseman kautta, joka koostuu kolmesta erillisestä kytkinlaitoksesta ja valvomorakennuksista. Olkiluoto 3:n valmistuttua Olkiluodon kolme ydinvoimalaitosta tuottavat kolmasosan Suomessa kulutettavasta sähköstä.
Sähköaseman kokonaisuuden muodostavat Olkiluoto 3:a varten rakennettu uusi 400 kilovoltin kaksoiskatkaisijakytkinlaitos, Olkiluoto 1- ja 2-ydinvoimalaitoksia palvelevat kaksi kytkinlaitosta sekä omat valvomorakennukset.

Vaikka voimalaitokset liittyvät samalle asemalle, ne voidaan sähköisesti erottaa toisistaan kytkinlaitteiden avulla. Näin varmistetaan, ettei yksittäisen vian seurauksena verkosta voi irrota kuin yksi voimalaitosyksikkö. Kustakin kytkinlaitoksesta lähtee kantaverkkoon liitännät kahdella johdolla, mikä lisää kantaverkon kriittisessä solmukohdassa sijaitsevan sähköaseman toimintavarmuutta ja mahdollistaa häiriöttömät huoltotyöt.

– Uuden duplex-rakenteen ansiosta Olkiluodon voimalaitokset voidaan erottaa toisistaan luotettavammin. Kytkinlaitosratkaisu mahdollistaa lähes rajattomat kytkentämahdollisuudet erilaisten häiriö- tai keskeytystilanteiden selvittämiseksi, sanoo Fingridin projektipäällikkö Hannu Heikkinen.

Kussakin kytkinlaitoksessa on kaksi pääkiskoa. Kytkinlaitoksiin rakennetun kiskosuojan ansiosta vikaantunut kisko saadaan nopeasti pois verkosta ilman, että menetetään koko aseman toiminta.

– Kymmenien kytkentävaihtoehtojen suunnittelu ja rakentaminen oli monimutkainen tekninen prosessi, joka edellytti valtavan määrän testaamista, mutta pääsimme lopulta maaliin, Heikkinen sanoo.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *