Search
Close this search box.

Paljon vartijat

Jaa
Fingridin kantaverkkoon kuuluu yli 14 000 kilometriä voimajohtoja ja yli sata sähköasemaa. Sähkölaitteiston käyttö ja niiden sähkötyöt olivat vuoteen 2019 Pasi Lehtosen johdettavana. Kun Fingridin omien sähkötöiden osuus lisääntyi ja Lehtosen eläkepäivät lähestyivät, alkoi yli vuoden kestänyt hiljaisen tiedon siirtäminen uusille sähkötöiden ja sähkölaitteiston käytön johtajille.

Turvallisuuspäällikkö Pasi Lehtonen on siirtymässä eläkkeelle pitkän sähköverkkojen parissa tehdyn työuran jälkeen. Jakeluverkkojen rakentaminen ja kunnossapito vaihtuivat opintojen jälkeen keväällä 1983 Imatran Voiman keskusvalvomoon: Päätehtäviä olivat sen maanlaajuisen verkon valvonta ja sähkön tuotannon hoitaminen.

Turvallisuuspäällikkö Pasi Lehtonen.

– Myöhemmin sähköturvallisuuspuoli tuli mukaan ja vastuukuviot Fingridillä ovat korostuneet viimeisen 10–15 vuoden aikana, Lehtonen kertoo.

Lehtonen työskenteli kesäkuuhun 2019 saakka sekä Fingridin sähkölaitteistojen käytön että sähkötöiden johtajana. Tuolloin vastuu jaettiin kahdelle henkilölle sähkötöiden määrän kasvettua.

Lehtosen toteaa, että hänelle eniten työtä ovat teettäneet käytön johtajuus, kantaverkon sähköasemien, voimajohtojen ja varavoimalaitosten sähköturvallisuudesta huolehtiminen, jotka nyt jaetaan eri henkilöille.

Fingridin sidosryhmissä Lehtonen on tuttu erityisesti sähköturvallisuuden edistäjänä, sillä hän on vastannut Fingridin osalta sekä projektien että kunnossapidon toimittajien sähköturvallisuuskoulutuksesta. Niiden ydinasia on ollut Fingridin sähköverkon turvallisuusvaatimusten siirtäminen jokaisen sen alueella työskentelevän työarkeen.

Eläkepäiville siirtyessään Lehtonen sanoo, että Fingridin oman henkilökunnan lisäksi toimittajayhteistyö on ollut sujuvaa.

– Se on ollut merkittävä osa työtä ja sen suola. Asioiden kehittäminen ei onnistu yksin, vaan siihen tarvitaan aina yhteistyön kautta saatavaa laajempaa näkökulmaa.

Käytön johto vaatii pitkän sparrauksen

Kuluneen vuoden aikana Lehtonen on siirtänyt kokemustaan käytön johdosta Jani Pelvolle Fingridin turvallisuusyksikössä. Pelvo sanoo, ettei laajaa kenttää voisi millään käydä läpi tiiviissä perehdytyksessä.

– Monella asialla on pitkä historia, mutta asiat ovat selvinneet aina Pasin sparrauksessa.

Vanhempi asiantuntija, sähkölaitteiston käytön johtaja Jani Pelvo.

Käytön johtaja vastaa siitä, että kantaverkon sähkölaitteisto ja -laitokset ovat turvallisia käyttää eivätkä ne muodosta vaaraa ulkopuolisille. Käytön johtaja vastaa myös siitä, että kaikki sähkölaitteita käyttävät henkilöt ovat ammattitaitoisia ja tehtäväänsä perehdytettyjä. Tehtävästä säädetään myös sähköturvallisuuslaissa ja se on Tukesin valvomaa työtä.

Pelvo sanoo, että käytön johdon arki on pääasiassa ohjeistusten ja menetelmien sekä sähköturvallisuusohjeiden ja -koulutusten kehittämistä. Ohjeistuksia ja menetelmiä parannetaan toimivan turvallisuushavaintojärjestelmän avulla. Käytön johtaja on itse työskennellyt Fingridillä vuodesta 1999 erilaisissa kantaverkkokeskuksen operaattorin tehtävissä sekä sen jälkeen käyttötoiminnan koulutustehtävissä.

– Kantaverkon turvallisuudesta voi vastata turvallisin mielin. Kantaverkosta ja sen turvallisuudesta pitävät huolta päivittäin sadat ihmiset ja tunnen heistä ison osan pitkältä ajalta.

Kriittisen ammattitaidon turvaaminen toi lisää vastuuta

Erikoisammattitaitoa vaativan koestustyön ja siihen liittyvän viankorjauksen osaajat ovat harvalukuisia, joten riittävän ammattitaidon turvaamiseksi

Yksikön päällikkö, sähkötöiden johtaja Kimmo Muttonen.

kantaverkon ylläpidossa Fingrid on palkannut näihin sähkötöihin omat työntekijät. Samalla sähkötöiden johtamisen vastuu kasvoi.

Sähkötöiden johtaja Kimmo Muttonen sanoo, että erityisesti koestajista on pulaa koko maan alueella. Koestajat testaavat, että rakennettava järjestelmä toimii suunnitellulla tavalla.

– Koestajien saatavuus on tärkeää, sillä uutta sähköverkkoa rakennetaan jatkuvasti. Riittävä ammattitaito liittyy myös sähköverkon huoltovarmuuteen.

Fingridillä kolme vuotta työskennelleellä Muttosella on taustallaan pitkä kokemus sähköverkkojen kunnossapidosta, projektikehittämisestä ja rakentamisesta teollisuudessa. Fingridillä sähkötöiden johto on osa toisiojärjestelmien yksikön päällikön tehtävää.

Sähköturvallisuuslain edessä sähkövahingon sattuessa myös sähkötöiden johtaja on aina henkilökohtaisessa vastuussa.

– Siinä mielessä sähkötöiden johtajan rooli on painava ja ennakkotapauksia myös on paljon. Vastuun voi kantaa hyvin, kun ohjeistukset ovat selvät ja kaikilla jotka tekevät sähkötöitä on siihen riittävä pätevyys.

Lue lisää Fingridin työturvallisuuden toimintatavoista ja tavoitteista täältä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *