Search
Close this search box.

Pohjoismainen yhteistyö – jännitystä, juonenkäänteitä ja lopuksi skoolataan!

Jaa
Tarina pohjoismaisten kantaverkkoyhtiöiden yhteisestä tasehallintahankkeesta ei ala hyggeilyllä ja rennolla fiikkaamisella, kirjoittaa Nordic Balancing Model -tasehallintahankkeen hankepäällikkö Maria Joki-Pesola.

Heti tarinan alkuun tarvitaan suomalaista sisua ja periksiantamattomuutta, kun Ruotsi ja Norja yrittävät ottaa niskalenkkiä naapureistaan. Synkkä alku ja Pohjanlahtea leveämmät näkemyserot kapenevat kuitenkin lopulta yhteisiksi tavoitteiksi ja neuvotteluiden tuloksena allekirjoitetaan yhteistyösopimus, joka luo perustan onnistuneelle yhteistyölle.

Yhteinen hankkeemme on nimeltään Nordic Balancing Model eli tuttavallisemmin tasehallintahanke. Monimutkainen kokonaisuus vie meitä kohti tulevaisuuden tasehallintaa, säätösähkö- ja reservimarkkinoita sekä taseselvitystä. Näitä tarvitsemme energiajärjestelmän muuttuessa yhä enemmän riippuvaiseksi erilaisista sääilmiöistä.

Tasehallintahankkeen virstanpylväät on asetettu aikajanalle niin, että jokainen muutos on mietitty suhteessa muihin tarvittaviin muutoksiin ja eurooppalaisen lainsäädännön asettamiin vaatimuksiin. Toteutuksen erilaiset riippuvuussuhteet ovat moninaisia ja tämä lisää tekemiseen entisestään haastetta. Tiekartan vaiheistukseen on pyydetty myös sidosryhmien näkemyksiä. Ensimmäiset toteutukseen tulevat muutokset ovat pohjoismaisen aFRR-kapasiteettimarkkinan käyttöönotto sekä tasemallin muutos kahdesta taseesta yksitasemalliin.

Yhteistyötä tehdään tasehallintahankkeessa monella tasolla ja monien osapuolten kesken. Tässäkin tarinassa, kuten kaikissa mukaansatempaavissa jännityskertomuksissa, on erilaisia juonenkäänteitä. Ne on osattava kuitenkin kääntää eduksi ja kaikille pohjoismaisille kielille, sillä Fingridin yksi johtoajatus hankkeessa on ollut selkeä ja oikea-aikainen viestintä, läpinäkyvyys ja sidosryhmäyhteistyö. Yhteinen näkemys näiden asioiden tärkeydestä on hankkeen etenemisen myötä kasvanut.

Vielä ei kuitenkaan ole hurraa-huutojen ja skoolausten aika. Tekemistä riittää ja diskuteeraaminen jatkuu. Kiikaroimme kuitenkin jo kohti yhteisiä eurooppalaisia sähkömarkkinoita sekä puhdasta sähköjärjestelmää. Onnistuneelle yhteistyölle ja lopputulokselle on kaikki edellytykset olemassa, sillä jaamme yhteisen tavoitteen pitää valot päällä Pohjoismaissa myös tulevaisuudessa.

Tarinalla tulee olemaan onnellinen loppu.

Lue lisää pohjoismaisesta tasehallinnasta Fingridin sivuilta.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *