Search
Close this search box.

Reservimarkkinoista selkokielellä ja oikea-aikaisesti joka tuutista

Jaa
Koko yhteiskunnan etu on markkinaehtoinen, tehokas ja käyttövarma sähköjärjestelmä, joka edesauttaa investointeja kaikilla sektoreilla.

Energiakriisistä alkaen media on huolehtinut siitä, että suomalainen osaa sähkömarkkinoiden perusteet. Myös kiinnostus reservimarkkinoita kohtaan on kasvanut, ja entistä laajempi yleisö on ymmärtänyt reservien tärkeän roolin sähköjärjestelmässä.

Vuosi 2024 lupaa hyvää reservimarkkinoille: Pohjoismaiset markkinat laajentuvat, ja otamme isoja askeleita kohti yhteiseurooppalaisia markkinoita liittymällä eurooppalaiselle aFRR-energiamarkkina-alustalle. Vuoden lopulla pohjoismaisen mFRR-energiamarkkinan automatisoinnin ja varttituotteiden myötä markkinan toiminta ja sähköjärjestelmän tehotasapainon hallinta tehostuvat. Ennustamme myös reservien hankintamäärien kasvavan ja tarjonnan toivottavasti lisääntyvän sitäkin voimakkaammin.

Kaikki nämä muutokset voivat tapahtua vain onnistuneen viestinnän avulla. Reservimarkkinoiden viestintästrategian pitää olla hiottu timanttiseksi. Käyttämämme kantaverkkoslangi, kirjainlyhenteet ja tekninen jargon on käännettävä selkokielelle.

Käynnissä oleva supervuosi vaatii valtavasti työtä myös asiakkailtamme.

Käynnissä oleva supervuosi vaatii valtavasti työtä niin kantaverkkoyhtiössä kuin asiakasyrityksissä. Kukaan ei voi jäädä passiivisesti odottamaan, vaan ainoastaan aktiivisella markkinoille osallistumisella ja vaadittujen muutosten toteuttamisella saamme hyödyt käyttöön ja markkinat toimimaan.

Paljon parjattu tasehallinnan uudistus ja vartin markkinat mahdollistavat monia asioita. Vaikka muutos työllistää ja monimutkaistaa nykyisiä prosesseja, lyhyempi markkina-aikayksikkö sallii entistä tarkemman tuotannon ja kulutuksen suunnittelun. Suunnittelua ja kauppoja voi tehdä lähempänä käyttöhetkeä, mikä puolestaan tekee sähköjärjestelmän tasapainottamisesta kustannustehokkaampaa. Koko yhteiskunnan etu on markkinaehtoinen, tehokas ja käyttövarma sähköjärjestelmä, joka edesauttaa investointeja kaikilla sektoreilla.

Asiakaskuntamme on laajentunut paljon, mikä on erittäin tervetullutta, sillä tarvitsemme reservimarkkinoille monipuolisesti erilaisia tuotantomuotoja ja kuluttajia. Reservimarkkinoita huonosti tuntevan voi olla vaikea hahmottaa oman joustokykynsä potentiaali. Varmin keino molemminpuolisen ymmärryksen varmistamiseen on kahdenväliset keskustelut, mutta olemme panostaneet myös muuhun viestintämateriaaliin.

Kevään ja loppuvuoden aikana pidämme useita webinaareja, uudistamme verkkosivujamme, järjestämme huhtikuussa reservimarkkinakoulutusta vasta-aloittelijoille ja viilaamme markkinoilletulo- sekä asiakaspalveluprosessejamme.

Lisäksi pidämme tiiviisti yhteyttä tänä vuonna kaikkiin mFRR-markkinoilla toimiviin asiakkaisiimme, jotta voimme varmistaa Suomen valmiuden siirtymisessä uusille mFRR-kapasiteetti- ja energiamarkkinoille. Kesäkuussa toivotamme kaikki reservitoimittajat tervetulleeksi perinteisille Reservimarkkinapäiville.

Maria Joki-­Pesola
yksikön päällikkö
Fingrid

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *