Search
Close this search box.

Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt näkyviin

Jaa
Kun kansainväliset ilmastosopimukset ohjaavat etsimään keinoja hiilidioksidipäästöjen minimoimiseen, on sähköntuotannosta vapautuvan hiilidioksidin määrä monia tahoja kiinnostava tieto.
Kuvakaappaus verkkosivulta. Kuvassa on Suomen kartta ja tuotantolukuja kuvan tallennushetkellä.
Sähköjärjestelmän tila -sivusto löytyy osoitteesta: www.fingrid.fi/sahkojarjestelmantila

 

Fingridin verkkosivulla eniten vierailuja tehdään sivulle Sähköjärjestelmän tila. Kolmen minuutin välein päivittyvä sivu kertoo, kuinka paljon sähköä tuotetaan Suomessa ja kuinka paljon sähköä siirretään Suomen ja naapurimaiden välisten siirtoyhteyksien kautta. Kokonaistuotannon lisäksi sivulta näkee eriteltynä eri tuotantomuodoilla tuotetun sähkön määrän.

Sivua päivitetään syksyn 2019 aikana. Päivityksen myötä sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjen määrä ilmoitetaan yhteenvetosivun lisäksi erillisessä infolaatikossa.

− Lukija voi esimerkiksi tutkia eri tuotantomuotojen vaikutusta sähköntuotannon hiilidioksidipäästöihin ja valita tämän

perusteella itselleen sopivan sähkösopimuksen, tuottaa sähköä itse tai vaikuttaa kulutuksen ajankohtaan, selittää Fingridin harjoittelija Hanni Sonkeri.

− Kotimaisen sähköntuotannon päästöjen lisäksi laskenta arvioi myös Suomessa kulutetun sähkön tuottamisesta syntyviä päästöjä. Tällöin laskennassa täytyy huomioida myös sähkön vientiin ja tuontiin liittyvät sähköntuotannon päästöt, kertoo Sonkeri.

Kuvassa Taneli Leiskamo, joka tekee Fingridissä diplomityötä sähkön joustomarkkinoista. Työn otsikkona on ”Definition of flexibility products for multilateral electricity markets”.
Taneli Leiskamo, joka tekee Fingridissä diplomityötä sähkön joustomarkkinoista. Työn otsikkona on ”Definition of flexibility products for multilateral electricity markets”.

Päästöarviot perustuvat Fingridin käytönvalvontajärjestelmän reaaliaikaisiin tietoihin ja tuotantomuotokohtaisiin päästökertoimiin. Kertoimet on määritetty yhteistyössä Tilastokeskuksen ja Energiateollisuus ry:n kanssa. Vesi-, ydin-, aurinko- ja tuulivoimalle määritetyt päästökertoimet ovat nolla.

Laskentakertoimiin perustuvat päästöarviot eivät ole virallisia arvoja.

− Arvio tarjoaa lisätietoa, mutta ei korvaa alkuperätakuujärjestelmää, joka on keino varmistua siitä, että asiakkaan kuluttama sähkö on tuotettu uusiutuvalla energialla. Lisäksi sähköntuotannon päästöt ovat EU:n päästökaupan päästörajoitusten piirissä, täsmentää Taneli Leiskamo, joka tekee Fingridissä diplomityötä sähkön joustomarkkinoista.

Avoin viestintä on osa Fingridin vastuullisuusstrategiaa. Sähköjärjestelmän tila -sivu antaa ensisijaisesti informaatiota kuluttajille ja alan toimijoille. Päivityksen yhteydessä käytettävyyttä parannetaan ja sivuston visuaalinen näkymä uudistuu niin, että tietoja on entistä helpompi lukea. Esimerkiksi historiatietojen hakeminen on jatkossa nykyistä helpompaa.

 

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *