Search
Close this search box.

Tasehallintahanke etenee

Jaa
Yhteispohjoismainen tasehallintahanke etenee sekä pohjoismaisella että kansallisella rintamalla. Aikatauluihin on tullut joitakin tarkennuksia.

Ennen automaattisen taajuuden palautusreservin (aFRR) yhteispohjoismaisten kapasiteettimarkkinoiden käyttöönottoa kantaverkkoyhtiöt ottavat uuden markkina-alustan käyttöön ensin kansallisilla markkinoilla. Fingrid sekä Svenska kraftnät tähtäävät tammikuuhun 2022.

aFRR-kapasiteettimarkkinan sulkeutumisajaksi on sovittu klo 8:30 (Suomen aikaa) toimitusta edeltävänä päivänä. Lisäksi aFRR-kapasiteettimarkkinan käyttöönotto-ohje on julkaistu.

Manuaalisen taajuudenpalautusreservin (mFRR) energiamarkkinan käyttöönottoa on päätetty siirtää kuudella kuukaudella vuoden 2022 neljännelle vuosineljännekselle. Tällöin markkinalle on mahdollista tarjota tunnin sekä vartin tuotteita. Vartin taseselvityksen käyttöönoton myötä tuntituotteet poistuvat ja mFRR-energiamarkkinalla on käytössä vain vartin tuotteita. mFRR-energiamarkkinan käyttöönotto-ohje sekä tuotemuistio on julkaistu tasehallintahankkeen yhteispohjoismaisella sivustolla.

Pohjoismaiset kantaverkkoyhtiöt ovat sitoutuneet siirtymään 15 minuutin taseselvitykseen eli varttitaseeseen samanaikaisesti 22.5.2023. Käyttöönottopäivä vahvistuu viranomaispäätösten myötä tänä keväänä.
Yksitasemallin käyttöönottoon 1.11.2021 ei ole tullut muutoksia ja projekti etenee suunnitellusti. Lehden mennessä painoon tasevastaavien ja reservitoimittajien ehdot olivat Energiaviraston hyväksyntäprosessissa. Energiavirasto on kuullut sidosryhmiä ehdoista.

Tiedotamme tasehallintahankkeen projektien etenemisestä ja järjestämme ajankohtaisista projektien aiheista webinaareja. Seuraa verkkosivujamme www.fingrid.fi.

Lisätietoja:
www.fingrid.fi/pohjoismainen_tasehallintahanke

www.nordicbalancingmodel.net
(tasehallintahankkeen yhteispohjoismainen sivusto englanniksi)

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *