Search
Close this search box.

Tieto ei lisää tuskaa, vaan auttaa toimimaan

Jaa
Vaikuttajan ei tarvitse olla porukan äänekkäin, vaan jokainen voi löytää oman tapansa vaikuttaa, kirjoittaa nuorten vaikuttamisoppaan tehnyt toimittaja Sanna Pekkonen.
Tekoja nyt! Maailmanpelastajan käsikirjan tekijät ovat Sanna Pekkonen (vas.), Kaisa Uusitalo ja Silja Annila.

Luonnon monimuotoisuuden katoaminen, ilmastonmuutos ja syrjintä. Moni nuori kantaa huolta omasta, maapallon ja yhteiskunnan tulevaisuudesta.
Tämä kävi selväksi, kun minä ja kaksi kollegaani teimme viime syksynä kyselyn noin 300 lukiolaiselle taustatiedoksi nuorten vaikuttamisoppaaseen. Kyselyn perusteella moni nuori haluaisi vaikuttaa, mutta kokee tarvitsevansa lisää tietoa vaikuttamisen keinoista ja rohkeutta puhua itselleen tärkeistä asioista.

Näihin pulmiin pyrimme vastaamaan tänä keväänä julkaistussa Tekoja NYT! Maailmanpelastajan käsikirjassa. Opas avaa asiantuntijahaastattelujen pohjalta nuoria mietityttäviä teemoja niin ihmisten yhdenvertaisuudesta kuin maapallon tulevaisuudesta ja antaa käytännön vinkkejä, mistä muutoksen voi aloittaa.
Samalla halusimme murtaa vaikuttamiseen liittyviä myyttejä, joihin niin nuoret kuin vanhemmatkin saattavat haksahtaa.

Ensinnäkin vaikuttamisen keinoja on monia, ja jokainen voi valita niistä omanlaisensa. Kaikista ei tarvitse tulla porukan äänekkäintä aktivistia vaikuttaakseen yhteiskunnassa. Kirjaan haastateltu yrittäjä Henrietta Kekäläinen etsii biohiilestä ratkaisua ilmastonmuutoksen hillintään. Pipsa Valkeila jakaa sosiaalisessa mediassa vinkkejä kuluttamisen ja jätteiden vähentämiseksi lapsiperheessä. Koala-ryhmä teki pelin kertoakseen mielenterveyskuntoutujan arjesta.

Toisekseen tiedon ei tarvitse lisätä tuskaa, vaan auttaa toimimaan. Iso teko on jo tiedon hankkiminen itseä mietityttävistä asioista. Esimerkiksi monet kulutustavarat t-paidoista kännyköihin kulkevat meille pitkän tuotantoketjun kautta. Tarkan tiedon saaminen kulutustuotteiden alkuperästä, saati sitten vastuullisen vaihtoehdon löytäminen lähikaupasta voi olla vaikeaa, mutta vastuullisia valintoja voi opetella tekemään vähitellen, kun tietoa karttuu.

Vaikuttamisen voi myös aloittaa matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden turvaaminen alkaa kotipihalta. Ruoantuotannon kannalta tärkeät pölyttäjät kiittävät, jos nurmikon jättää leikkaamatta, edes neliömetriltä tai parilta. Myös kotipihan tai lähimetsän lintuhavaintojen kirjaaminen ja lähettäminen eteenpäin voi auttaa kerryttämään tärkeää tietoa lintukannoista.

Usein kyseenalaistetaan, onko tällaisilla yksilön teoilla isossa kuvassa merkitystä. Vastuuta maailman muuttamisesta ei pidä sysätä yksittäisille suomalaisille, mutta professori Jyri Seppälä toteaa kirjassa viisaasti: poliitikot tekevät sellaista politiikkaa ja yritykset tuottavat sellaisia tuotteita, joille on kysyntää. Siihen jokainen voi vaikuttaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *