Search
Close this search box.

Tuulivoiman kasvu yllätti kaikki

Jaa
Kotimaisen tuulivoiman kasvu on nopeaa, ja se kattaa kymmenkunta prosenttia Suomen sähköntuotannosta. Tuulivoimaa rakennetaan maahamme tällä hetkellä lisää lähes tuhat megawattia vuodessa.

Vuonna 2019 uusiutuvien energialähteiden osuus Suomen sähköntuotannosta oli jo 47 prosenttia, ja hiilineutraalin tuotannon osuus oli jopa 82 prosenttia. Tuulivoiman ennustetaan kasvavan erittäin nopeasti ja markkinaehtoisesti.

– Pari vuotta sitten ennustimme tuulivoiman tuotannon Suomessa kasvavan 10 terawattituntiin vuoteen 2030 mennessä, mutta nyt on mahdollista, että tuulivoimalla tuotetun sähkön määrän kasvaa yli 30 terawattituntiin samassa ajassa, Fingridin suunnittelupäällikkö Aki Laurila sanoo.

Tällä hetkellä tuulivoimaloita on lähinnä Suomen länsirannikolla, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Siirtokapasiteettia tarvitaan tämän vuoksi ennen muuta pohjoisesta etelään. Itä- ja Kaakkois-Suomessa tuulivoiman rakentamista rajoittavat Puolustusvoimien tutkat. Parhaillaan etsitään ratkaisua, jotta tuulivoimalat ja tutkat voivat operoida samalla alueella.

– Kantaverkon kannalta olisi hyvä, jos tuulivoimaloita olisi tasaisesti ympäri maata. Jossain tuulisi todennäköisesti aina, ja hajautettu tuotanto olisi sähkön siirron kannalta hyvä. Jos Etelä-Suomessa olisi löydettävissä tuulivoimarakentamiseen soveltuvia alueita, sähkön siirtotarve vähenisi, Laurila summaa.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *