Search
Close this search box.

Uusiutuva energia vaatii paljon sähköverkolta – Fingrid vastaa haasteeseen

Jaa
Suomen päästövähennystavoitteen saavuttaminen vaatii lisää puhtaasti tuotettua sähköä, muistuttaa Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen:

Suomen päästövähennystavoite ilmastonmuutoksen hidastamiseksi on kunnianhimoinen: ilmastoneutraalisuus vuoteen 2035 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen vaatii lisää puhtaasti tuotettua sähköä, muistuttaa Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen:

– Jotkut ennustavat jopa 50 prosentin kasvua sähkön kulutukseen, ja tämä pitää tuottaa päästöttömästi. Merkittävä osa uudesta sähköntuotannosta tulee olemaan tuulivoimaa maalla ja merellä.

Sähköverkolle uusiutuva energia asettaa uudenlaisia haasteita:

  • Nykyistä paljon hajautetumpi tuotanto: tarvitaan enemmän liittymispisteitä sähköverkkoon eli sähköasemia
  • Vaihtelevampi tuotanto: olosuhteet vaikuttavat paljon nykyistä enemmän sähköntuotannon määrään, mutta tuotannon ja kulutuksen pitää olla tasapainossa joka hetki
  • Maantieteellinen epätasapaino: parhaat tuuliolot ja rakennusolosuhteet ovat pohjoisessa, mutta sähkön kysyntä etelässä, joten siirtoverkon kapasiteetti on kovilla

Ruotsissa ja Saksassa nopeasti kasvanutta uusiutuvaa energiantuotantoa ei ole aina voitu hyödyntää täysimääräisesti, kun sähköä ei ole pystytty siirtämään sinne, missä kulutus on.  Fingrid on Ruususen mukaan ottanut oppia näistä virheistä.

– Jos verkkoja ei oteta mukaan suunnitteluun, sähköä ei voi siirtää tuulipuistosta kuluttajalle.

Rahaa investointeihin on, oikea ajoitus teettää enemmän työtä

Päästöttömän sähköntuotannon tukemiseksi Fingrid investoi vuositasolla noin 150 miljoonaa euroa. Investointien rahoitus ei ole ongelma, sillä päästövähennyksiin liittyvillä lainapapereilla on kysyntää, sanoo Jukka Ruusunen.

– Fingrid rakentaa enemmän kuin koskaan. Haaste ei ole niinkään investointien vaatima rahamäärä kuin se, että osaa ajoittaa investoinnit oikein. Pitää olla viisaus siitä, missä järjestyksessä ja minne investoidaan.

Fingridin investoinneilla on kaksi pääkohdetta:

  • Sähköasemat, joiden kautta uusiutuva energia liitetään verkkoon. Ympäri Suomen on meneillään 30 sähköasemaprojektia, jotka ajoittuvat lomittain.
  • Voimajohdoissa on keskeistä pohjois-etelä-yhteyden sekä Ruotsi-yhteyksien vahvistaminen: rakenteilla on Metsälinja Oulu-Jyväskylä ja suunnitteilla Järvilinja Oulu-Lappeenranta

Tuulivoimaan liittyviä sähköasemia tarvitaan Ruususen mukaan ripeään tahtiin etenkin Pohjanmaalla.

– Maankäytöllisesti on tärkeää, että rakentamista ohjataan riittävästi ja järkevästi. Yhdysjohtojen pitää pysyä kohtuullisen mittaisina, ettei alue täyty tuulipuistoista ja sähköjohdoista.

Investoinnit eivät myöskään tuota suuria paineita siirtohintojen nostoon, lupaa Ruusunen.

– Tavoitteemme on pitää siirtohinnat Euroopan edullisimpien joukossa.

 

Artikkeli on julkaistu MustRead Energy -uutiskirjeessä 18.9.2020

 

Tutustu Fingridin kantaverkko- ja sähköasemainvestointeihin tarkemmin.

www.fingrid.fi/kantaverkko/sahkonsiirto/paasiirtolinjat/

www.fingrid.fi/kantaverkko/suunnittelu-ja-rakentaminen/sahkoasemat/

Kommentit

Yksi vastaus

  1. Taitaa kohta olla iso haaste saada maanomistajia luovuttaman maitaan sähkölinjojejn alle. Kapinamieli elää jo vahvana Pohjanmaalla. Varokaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *