Search
Close this search box.

Vaiheittain kantaverkkoon

Jaa
Kun uusi voimalaitos on liittymässä kantaverkkoon, se käy lävitse monivaiheisen liittymis­prosessin. Sitä ohjaa VJV, eli Fingridin järjestelmätekniset vaatimukset voimalaitoksille.

Ensimmäisessä vaiheessa esimerkiksi tuulivoimalaitoksen rakentamista suunnitteleva liittyjä osoittaa paperilla, että sen voimalaitos täyttää VJV:n vaatimukset toimittamalla Fingridin hyväksyttäväksi erilaisia laskelmia ja teknisiä dokumentteja.

Tähän vaiheeseen kuuluvat myös erittäin tärkeät simulointimallit, jotka kertovat laitoksen toiminnasta sähköverkon muutos- ja häiriötilanteissa. Sähköjärjestelmän käyttöä ja tulevia muutoksia suunnitellaan näiden mallien avulla.

Kun ensimmäinen vaihe on hyväksytty, voimalaitokselle annetaan lupa tuottaa energiaa sähköverkkoon. Esimerkiksi tuulivoimalaitoksella turbiinit otetaan käyttöön yksi kerrallaan ja kytketään tuotantoon.

Valmiille voimalaitokselle suoritetaan viralliset VJV-testit, joilla osoitetaan, että laitos täyttää keskeiset järjestelmätekniset vaatimukset. Nykyisin käyttöönottokokeita seurataan usein Teamsilla: turbiinitoimittaja voi ajaa laitosta, mittaaja seurata etäyhteydellä mittalaitteita ja Fingridin asiantuntijat valvoa kokeita kukin omasta toimistostaan. Sen sijaan tahtikonevoimalaitoksia eli niin sanottuja perinteisiä voimalaitoksia testataan usein paikan päällä ja ohjataan esimerkiksi laitoksen päävalvomosta ja niin, että Fingridin asiantuntijat ovat läsnä.

Kun testit on tehty, liittyjä laatii niistä raportin ja toimittaa sen lopullisten, testien perusteella validoitujen simulointimallien kera Fingridiin. Siellä aineisto ja mallit tarkistetaan ja liitetään osaksi Fingridin laajoja verkkomalleja.

Jos tulokset ovat hyväksyttäviä, Fingrid antaa voimalaitokselle käyttöluvan, jonka perusteella laitos saa tuottaa energiaa verkkoon toistaiseksi. Jos laitokseen tehdään jatkossa jotain muutoksia, pitää ne hyväksyttää jälleen Fingridillä.  

Liittymisprosessi etenee samalla tavalla, kun voimalaitokset liittyvät jakeluverkkoyhtiöiden verkkoihin sillä erotuksella, että liittymispisteen verkonhaltijana jakeluverkkoyhtiö vastaa myös VJV-vaatimusten täyttymisen valvonnasta. Tällöin Fingrid toimii jakeluverkkoyhtiön tukena muun muassa mallinnuksessa ja vaatimusten teknisessä tulkinnassa.

Vaatimuksia ja verkkosääntöä päivitetään

Voimalaitosten järjestelmätekniset vaati­mukset eli VJV ja sähkövarastoja koskeva verkkosääntö, SJV2019, päivitetään vuonna 2024.

”Päivityksessä huomioidaan entistä paremmin tuulivoiman, aurinkovoiman ja sähkövarastojen osuuden kasvusta aiheutuvia teknisiä tarpeita”, kertovat erikoisasiantuntija Lasse Linnamaa ja asiantuntija Teemu Rissanen Fingridistä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *