Search
Close this search box.

Varmaa, puhdasta sähköä kantaverkosta

Jaa
Sähkönsiirron kantaverkkoyhtiö Fingrid rakentaa alustaa puhtaalle sähköjärjestelmälle, jotta uusiutuva energia siirtyy sujuvasti kansalaisten ja teollisuuden ulottuville. Tehtävä on mitä vastuullisin ja niin on myös tapamme toimia. Artikkeli on julkaistu ensi kerran Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä 7.3.2020.

Ilmastonmuutos koskettaa meitä kaikkia. Yhtä lailla se koskettaa myös Fingridiä ja kaikkea toimintaamme, sillä energiasektori on suurin kasvihuonekaasupäästöjen tuottaja Suomessa.

Alaa voimakkaasti uudistava energiamurros tarkoittaa energian tuotanto- ja kulutusjärjestelmien uudistumista hiilineutraaliksi. Kivihiilen käytön tulee loppua Suomesta yhdeksän vuoden kuluessa – viime vuonna sen osuus sähköntuotannosta oli vielä seitsemän prosenttia. Liikenteen ja lämmityksen päästöt saadaan vähenemään puhtaan sähkön avulla.

Puhtaan sähköjärjestelmän perustan luovat ydin-, vesi, tuuli- ja aurinkovoima. Sähkö tuotetaan jatkossa aiempaa hajautetummin ja sääolot vaikuttavat tuotantoon. Moni sähkönkäyttäjä ryhtyy tuottamaan itse sähköä esimerkiksi ottamalla käyttöön aurinkopaneelit oman kotitalon tai yrityksen katolla.

Uusiutuva energia sujuvasti kuluttajien ulottuville

Hajautettu tuotanto ja vaihtelevat sääolot vaativat myös sähköjärjestelmältä uudistumista. Sähköntuotannossa joustoa on jatkossa haettava kulutuksesta ja eurooppalaisilta sähkömarkkinoilta. Uudistamme sähkömarkkinoita, jotta tuotanto ja kulutus tasapainottuvat jatkossakin tehokkaasti.

Teemme alustaa puhtaalle sähköjärjestelmälle monissa kantaverkon rakennushankkeissa ja varmistamme, että uusiutuva energia siirtyy sujuvasti niin kuluttajien kuin teollisuudenkin ulottuville. Ennen kaikkea valvomme ja säädämme sähköjärjestelmää joka hetki, jotta valtakunnassa valot pysyvät päällä.

Vaikka kuluttaja ei asioikaan suoraan Fingridin kanssa, vaikutamme jokaisen suomalaisen arkeen.

– Jos vaikkapa kotiin on tilattu tuulisähköä, Fingridin tehtävänä on mahdollistaa se siirtämällä tuulisähköä sähkön jakeluyhtiölle. Tällä tavoin tuemme kuluttajan arvovalintoja. Ja vaikka ei tuulisikaan, kuluttajan on saatava sähkönsä. Häiriötön sähkönsiirto varmistetaan Fingridissä, lakiasiainjohtaja ja vastuullisuustiimin vetäjä Marina Louhija sanoo.

Sähkön siirrosta ja kantaverkon rakentamisesta aiheutuu iso hiilijalanjälki, jota pienennämme monin tavoin. Positiivinen vaikutus ympäristöön eli hiilikädenjälkemme on kuitenkin vielä paljon suurempi. Esimerkiksi viime vuonna tehdyt sopimukset tuulivoiman liittämiseksi sähköverkkoon tulevat saamaan aikaan vuosittain epäsuorasti 1 100 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnin päästövähennyksen. Se vastaa noin 110 000 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä.

Toiminta ja yhteistyö arvojen mukaiset

Vastuullisuustavoitteiden on oltava kirkkaita myös johtamisen osalta. Louhijan mukaan vastuullisuustavoitteiden johtamisen sekä toimintakulttuurin tulee perustua Fingridin arvojen mukaisiin toimintatapoihin ja hyvään hallintotapaan. Arvojen mukainen toiminta ulottuu niin sujuvaan yhteistyöhön kantaverkon maat omistavien maanomistajien kanssa kuin työturvallisuuteen kantaverkon työmailla, jossa rakentamistyön tekevät Fingridin palvelutoimittajat.

Kun rakennamme kantaverkkoa, arvioimme toimintamme ympäristövaikutukset aina huolella. Kiinnitämme erityistä huomiota ihmisille ja luonnolle aiheutuviin vaikutuksiin. Kannustamme maanomistajia hyödyntämään voimajohtoalueita ja myönnämme starttirahaa voimajohtoalueiden hoitamiseksi perinneympäristönä. Parhaimmillaan voimajohtoalue edistää luonnon monimuotoisuutta, sillä säännölliset raivaukset pitävät johtoaukeat avoimina ja tarjoavat elinympäristön monille lajeille.

 

Lue lisää:

Puhdas sähköjärjestelmä tarvitsee vahvan alustan

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *