Search
Close this search box.

Ville Niinistö: Energiatulevaisuus perustuu uusiutumiseen

Jaa
Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä Fingrid on vikaraiteilla, jos se ”jänkkää pienistä uusiutuvan energian tuista”.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistš 26.2.2015 © Petri Kaipiainen/Otavamedia

– Suomen pitää siirtyä uusiutuvaan energiaan perustuvaan järjestelmään. Sinne muu maailma, energiamarkkinat ja investoinnit ovat menossa. Nyt pitää löytää kustannustehokas ja mahdollisimman markkinaehtoinen tapa toteuttaa sitä.

Hän kannattaa syöttötariffituista luopumista ja tarjoaa tilalle valtion ylläpitämää uusiutuvan energian käyttöönottoa vauhdittavaa huutokauppajärjestelmää.

– Jähmetymme vanhentuneeseen, keskittyneeseen rakenteeseen, ellemme ota uutta energiaa laajasti käyttöön. Kotimaiset yritykset eivät saa muuten kotimarkkinoita auringolle, tuulelle ja muulle uusiutuvalle energiaosaamiselle.

Energiatuet toimivat osin itseään vastaan  

Niinistö torjuu näkemyksen, jonka mukaan vain uusiutuvaa energiaa tuettaisiin.

– Eniten tuetaan fossiilisia polttoaineita. Monet tuet rohkaisevat teollisuutta jatkamaan ilmastopäästöjen aiheuttamista ja estävät uusien ratkaisujen käyttöönottoa. Niihin kuuluvat myös ydinenergian tuet.

Entinen ympäristöministeri ei pidä silti mahdottomana, että poliittisiin päätöksiin perustuvista tuki- ja veroratkaisuista voitaisiin päästä eroon 5 – 10 vuodessa.

– Silloin pitää poistaa kaikki tuet, myös päästökaupan toimintaa estävät tehottomat energiaveroleikkurit.

Hän ei anna arvoa Fingridin näkemykselle, jonka mukaan ilmastotavoitteet korostuvat kansallisissa energiapolitikoissa liikaa toimitusvarmuuden ja sähkömarkkinoiden tehokkuuden kustannuksella.

– On toissijaista pohtia sähköverkon toimintavarmuutta, jos ihminen sallii ilmaston lämpenemisen tuhota elinolonsa ja talousjärjestelmänsä.

Niinistökin pitää markkinoita tehokkaimpana keinona ohjata resursseja, kunhan ne toimivat tehokkaasti ja ohjaavat vähäpäästöiseen energiantuotantoon.

– Nykyinen markkinamekanismimme ei sitä tee. Päästökauppaa tulee kiristää ja päästövähennystavoitteita nostaa.

Niinistö kehottaa energia-alan toimijoita menemään Saksaan katsomaan, miten ”tulevaisuus toimii”.