Search
Close this search box.

20 vuotta EU:n energia-asioissa

Jaa
Joululahjaksi saatu sähkösarja sinetöi EU:n sähkömarkkina-asiantuntija Matti Supposen uravalinnan.

20 vuotta EU-komission energiapääosastolla työskennellyt Matti Supponen on jäämässä vuoden lopussa eläkkeelle. Aalto-yliopiston tekniikan tohtori on tehnyt koko uransa töitä energia-asioiden parissa. Sähkö on kuitenkin ylitse muiden.

– Koulupoikana sain joululahjaksi sähkösarjan. Siitä sain kipinän sähköpuolen asioita kohtaan. Sähkön abstraktius kiehtoo, pohtii Supponen, joka on EU-komissiossa keskittynyt sähkön sisämarkkinoiden kehittämiseen.

Viime vuodet Supposen pöydän on täyttänyt uuden sähkömarkkinamallin suunnittelu. Se on osa viimeistelyä vaille valmista EU:n puhtaan energian pakettia.

– Lisäksi jo vuonna 2009 hyväksytyn edellisen sähkömarkkinapaketin lakien toimeenpano on yhä kesken. Yksi esimerkki ovat verkkokoodit.

Puhtaan energian paketti auttaa Supposen mukaan suomalaisia energia-alan toimijoita viemään innovaatioitaan muihin EU-maihin. Nyt Suomessa olisi keskityttävä luomaan uusia ratkaisuja, joilla pohjoismaisia sähkömarkkinoita viedään eteenpäin. Näin Suomella on taas tukku ideoita ehdotettavana, kun sähkömarkkinapakettia uudistetaan seuraavan kerran. 20 vuodessa Euroopan sähkömarkkinat ovat Supposen mukaan muuttuneet paljon, mutta pienin askelin.

– Käytännön tasolla sähkömarkkinoiden kilpailu ja toimivuus on parantunut paljon etenkin kuluttajan näkökulmasta. Mutta emme toki ole lähelläkään täydellistä tilannetta.

Erot EU-maiden sähköjärjestelmien välillä ovat Supposen mukaan yhä yllättävän suuria ja sähkömarkkinoiden kehittäminen koettelee joskus kärsivällisyyttä. Prosessit ovat pitkiä ja voivat kestää 10 vuotta.

– Se hetki, kun asiat vihdoin valmistuvat ja konkretisoituvat on aina hyvin tunnepitoinen, toteaa Supponen.

 

Matti Supponen

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *