Search
Close this search box.

maanomistajat

Kantaverkko

Maanomistajien ääni ajoissa kuuluviin

Fingrid kannustaa maanomistajia osallistumaan voimajohtohankkeisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tärkeimmät vaikutusmahdollisuudet ovat voimajohtohankkeen YVAn aikana ja yleissuunnitteluvaiheessa.

Kantaverkko

Metsänomistajan lunastuskorvaukset puhututtavat

Fingrid lunastaa maiden käyttöoikeuksia rakentaessaan voimalinjoja ja maksaa niistä Maanmittauslaitoksen määrittelemän korvauksen. Rakentamisen määrä on kasvanut Suomen siirtyessä puhtaaseen energiantuotantoon.

Kantaverkko

Lisää kapasiteettia kantaverkkoon

Lisääntyvät investoinnit kantaverkkoon vaikuttavat yhä useampiin maanomistajiin. Heitä kuullaan jo hankkeen alkuvaiheessa ympäristövaikutusten arvioinnin eli YVA-menettelyn aikana.

Kantaverkko

Kantaverkko kasvaa tulevaisuuden tarpeisiin

Seuraavan vuosikymmenen aikana Fingrid investoi kantaverkkoon 1,3 miljardia euroa eli reilut 100 miljoonaa euroa vuodessa. Myös kuluvana kesänä käynnissä on kymmeniä voimajohtotyömaita, sähköasemien uudistuksia ja perusparannuksia. Suunnitteluvaiheessa olevissa hankkeissa toteutetaan ympäristövaikutusten arviointeja. Artikkelissa esittelemme osan hankkeista.

Ympäristö

Eikö Suomi olekaan katajainen kansa?

Suomalainen gini on noussut maailmankuuluksi. Suosio tuo mukanaan myös ongelmia: kotimaisia katajanmarjoja ei saa kovin helpolla mistään. Entäpä, jos antaisi katajan kasvaa voimalinjamaille, ja keräisi sitten sadon talteen?

Näkökulma

Kantaverkkoa rakentamassa luontoarvoja kunnioittaen

Maanomistajat liittyvät monessa kohtaa voimajohtojen suunnittelu- ja rakentamisprosessiin. Heillä on vaikutusmahdollisuuksia alkaen ympäristövaikutusten arvioinnin YVA-menettelystä aina rakentamiseen ja johtoalueen kasvustonkäsittelyyn asti. Rakentamisen tahti kiihtyy, mutta Fingrid ei tingi ympäristö- ja luontoarvoistaan, kirjoittaa siirtokapasiteetin varmistamisesta vastaava johtaja Timo Kiiveri,

Kantaverkko

Metsälinjanvetoja

Metsälinjan voimajohtotyömaalla valvojana työskentelevän Risto Uusitalon päivät pitävät sisällään palavereja urakoitsijoiden kanssa ja työmaatarkastuksia maastossa. Moni työkaveri tuntee myös Riston Ilona-koiran, joka välillä poikkeaa työmaalla mukana. Aloitamme samalla ”Ajankohtainen tekijä” -juttusarjan.

Tässä kaikki artikkelit.