Search
Close this search box.

Metsälinjanvetoja

Jaa
Metsälinjan voimajohtotyömaalla valvojana työskentelevän Risto Uusitalon päivät pitävät sisällään palavereja urakoitsijoiden kanssa ja työmaatarkastuksia maastossa. Moni työkaveri tuntee myös Riston Ilona-koiran, joka välillä poikkeaa työmaalla mukana. Aloitamme samalla ”Ajankohtainen tekijä” -juttusarjan.

Mitä erityistä on meneillään Metsälinjalla tällä hetkellä?
Metsälinjan kaksi viimeistä osuutta, eli E- ja F-osuudet on nyt aloitettu. Valvojana osallistun urakoitsijoiden aloituspalavereihin, joissa käydään eri työvaiheet läpi ennen varsinaista maastoon menemistä. Lisäksi varmistetaan turvallisuuteen, ympäristöön sekä tilaajavastuuseen liittyvien asioiden hoitaminen toivomallamme tavalla. Maastossa teen työmaatarkastuksia, joissa varmistetaan näiden asioiden hoituminen myös käytännössä.

Aloituskokoukset on juuri pidetty ja urakoitsijat ovat aloittaneet työmaateiden käytöstä ja maanomistaja-asioista sopimiset. Molemmilla osuuksilla työmaateitä on jäädytetty. Harustettujen pylväiden perustustyöt ovat hyvässä vauhdissa ja vapaasti-seisovilla ne alkavat tuota pikaa, kunhan jäätiet kestävät betoniautojen painon. Lauha talvi vaikeuttaa soille tehtävien jääteiden valmistumista. Johtoreittien hakkuut ovat hyvällä mallilla ja jatkuvat talvikohteiden hakkuilla.

Maanomistajia olen urakoitsjoiden kanssa tavannut lunastusten aloituskokouksissa. Niihin osallistuminen sujuvoittaa hankkeen etenemistä ja vähentää yhteydenottoja.

Miten tulit nykyiseen tehtävääsi?
Armeijan jälkeen aloitin työt Vaasan Strömbergillä suurmuuntajatehtaalla ja osittain myös matkatöissä. Sähkövoimatekniikan teknikoksi valmistuin 1986, ja pian tämän jälkeen muutin Muhokselle ja toimin käyttötehtävissä vesivoimayhtiö Oulujoki Oy:ssä. Yhtiömuutosten innoittamana 1994 siirryin IVO Voimansiirron palvelukseen, ja 1997 tilipussiin tuli Fingridin nimi.

Olen toiminut Pohjois-Suomen aluekeskuksen ryhmän vetäjänä ja sitten käytönsuunnittelijana. Nyt olen jo pitkään voinut keskittyä lähes täysin voimajohtoprojektitehtäviin.

Meneillään on ikään kuin lopputyön tekeminen, kun rakennetaan Metsälinjaa ja sen perään RAC3, eli kolmas Ruotsin rajajohto.

Mikä työssäsi on hyvää, tai energia-alassa ylipäätään?
Kaiken muutosmyllerryksen keskellä yksikään päivä ei ole toisensa kaltainen. Voimajohtojen rakentamiseen liittyy kaikenlaista alkaen perustuksista päätyen pylvään latvan ukkosjohtimiin.

Energia-alalla työskennellessä on koko ajan muutoksen keskellä. Tällä hetkellä on hienoa olla mukana kehittämässä verkkoa, jolla luodaan edellytykset uusiutuvan energian käytölle. Lyhyen ajan sisällä olen päässyt näkemään muutoksen, kuinka luovutaan suurista hiilivoimalaitoksista ja saadaan tuulivoimalaitokset verkkoon.

Työ itsessään muuttuu uusien työvälineiden myötä. Ympäristön lämpeneminen puolestaan tuo haasteita ja kehitystarpeita maastossa työskentelyyn.

Pari sanaa perheestä ja harrastuksista?
Olen kotoisin Vihannista, samoin vaimoni. Ruuhkavuosina tupsahti taloomme ensin kaksi poikaa ja pian yksi tyttö, jotka kaikki ovat jo töissä tai opiskelemassa.

Harrastuksista mieluisin on Ilona-koiran kanssa ulkoileminen ja samalla kuntoileminen. Valokuvattua tulee myös jonkin verran. Jos vaan mistään löytyy aikaa, on tarkoitus laittaa yksi 80-luvun klassikkoauto kuntoon.

Mitä sinusta ei tiedetä?
Ehkä osalle on jäänyt kertomatta, että omistan avantosimulaattorin. Rakensin sen meijeriltä ostamastani maidonjäähdyttäjästä. Kylmäuinti nopeuttaa lihasten palautumista ja helpottaa nivelkivuissa – suosittelen kylmästi kaikille!

Minulla on myös tyttönimi, joka on Kontinaho. Mentyäni naimisiin otin vaimoni sukunimen Uusitalo. Koska olen aina pitänyt uusiutumisesta, oli se luonnollinen nimenvaihdon peruste, koska äitini tyttönimi on Vanhatalo.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *