Neidonkenkä – pohjoisten metsien orkidea

Jaa
Pohjois-Suomen ja Lapin metsissä voi tavata harvinaisen kaunottaren, neidonkengän. Rauhoitettu Calypso bulbosa kuuluu orkideojen kanssa samaan sukuun. Sitä ei lain mukaan saa kerätä, leikata eikä siirtää paikaltaan.

Neidonkenkä viihtyy hämärässä katteen peitossa, joten se ei pärjää raivatulla alueella. Tämän vuoksi neidonkenkäesiintymät vaikuttavat myös Fingridin voimajohtorakentamiseen.

– Neidonkengän tunnistaa parhaiten sen kukkiessa alkukesästä. Kun rakennamme uusia voimajohtolinjoja, teetämme kattavat luontoinventoinnit alueella. Otamme mielellämme luontotietoja vastaan myös maanomistajilta ja muilta luonnossa liikkujilta. Jos on tiedossa, että neidonkenkä kasvaa alueella, jonne suunnitellaan voimalinjaa, on hyvä ottaa yhteys meihin ja paikalliseen ELY-keskukseen, projektipäällikkö Mika Penttilä toteaa.

Fingrid pyrkii ensisijaisesti välttämään neidonkenkäesiintymät esimerkiksi reittivalinnalla tai pylväsratkaisuilla. Jos se on mahdotonta, rakentamistoimenpiteille haetaan poikkeuslupaa ELY-keskukselta. Joka tapauksessa neidonkengän olemassaolo huomioidaan koko voimajohtohankkeen elinkaaren ajan, sekä suunnittelu- ja rakennusvaiheessa että kunnossapitotöissä.

Fingrid Oyj
Läkkisepäntie 21
00620 Helsinki
Puh. 030 395 5267

Fingrid.fi
Evästeasetukset
Tietosuojaseloste

Fingrid on suomalaisten kantaverkkoyhtiö. Turvaamme asiakkaille ja yhteiskunnalle varman sähkön ja muovaamme kustannustehokkaasti tulevaisuuden puhdasta, markkinaehtoista sähköjärjestelmää.