Search
Close this search box.

TEM: Sektori-integraation työryhmä käyntiin

Jaa
Työ- ja elinkeinoministeriön asettama energia-alan työryhmä kartoittaa syksyn ja talven kuluessa sektori-integraation mahdollisuuksia ja esteitä sekä etsii myös konkreettisia ratkaisuja asian edistämiseen. Työryhmän väliraportti on odotettavissa ensi helmikuussa ja loppuraportti kesällä 2021.

Kysymyksiimme vastasi erityisasiantuntija Juho Korteniemi Työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Mitkä ovat työryhmän tavoitteet?

Työryhmän tavoitteena on edistää sektori-integraatiota, mukaan lukien esimerkiksi sähköstä tuotteiksi -ratkaisuiden ja vetytalouden kehittäminen. Työryhmä huomioi EU:n heinäkuussa julkaisemat strategiat koskien energiajärjestelmien integraatiota ja vetyä. Työryhmän tuloksia linkitetään myös ajankohtaiseen energia- ja ilmastostrategian laadintaan. Käytännössä työryhmän tulee analysoida tarpeet, mahdollisuudet ja esteet sektori-integraatiolle sekä esittää konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja.

Miten työ on lähtenyt käyntiin?

Työryhmä ja sen yhteydessä toimivat asiantuntijaryhmät ovat aloittaneet työnsä elo-syyskuun 2020 aikana. Työssä on jo käyty läpi muun muassa hallitusohjelman perusteella laadittujen eri toimialojen vähähiilitiekarttojen sisältöä, rahoitus- ja tutkimusmaailman tilannetta sekä käyty ensimmäisiä keskusteluja yhdyskuntien lämmityksen sektori-integraatiosta.

Kuinka merkittävänä pidätte sektori-integraatiota ilmastonmuutoksen torjunnan ja Suomen energiatalouden kannalta?

Asia nähdään työ- ja elinkeinoministeriössä erittäin tärkeänä. Ilmastoneutraaliustavoitteen saavuttamiseksi sekä Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi meidän tulee ottaa käyttöön uusia ratkaisuja kaikilla aloilla koko järjestelmän kustannustehokkuus ja toimintavarmuus muistaen. Tässä kokonaisuudessa sektori-integraatio voi olla muutoksentekijä, jolla vähähiilisyys etenee entistäkin nopeammin ja fiksummin. Työryhmän työ on vahvasti sidosryhmäyhteistyöhön perustuvaa, ja se huomioi myös Fingridin ja Fingridin asiakkaiden näkemyksiä. Suomi voi olla uusien energiaratkaisujen kehittämisen kärkipäässä.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *