Search
Close this search box.

Ilmastotoivoa ilmastoahdistuksen sijaan

Jaa
Partio Suomen suurimpana nuorisojärjestönä kantaa vastuuta lasten ja nuorten luontosuhteesta, kirjoittaa Kaisa Leikola, joka on Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n toiminnanjohtaja.

Partio on kasvatustoimintaa, jonka tavoitteena on tukea lasten ja nuorten kasvua heidän yksilölliset ominaispiirteensä huomioiden. Partiotoimintaa ohjaa arvopohja, joka on yhteinen kaikille maailman partiolaisille. Nämä yhteiset arvot on sanoitettu partioihanteiden muotoon. Partiolaisen ihanteena on mm. tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen sekä rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä. Nämä alun perin yli sata vuotta sitten määritellyt ihanteet ovat kovin ajankohtaisia myös tämän päivän Suomessa.

Kestävän kehityksen päämääränä on turvata hyvät elämisen mahdollisuudet niin nykyisille kuin tulevillekin sukupolville. Partiolaiset ovat omalta osaltaan sitoutuneet YK:n Agenda 2030 tavoitteiden saavuttamiseen. Viikoittaisissa partiokokouksissa tehtävät aktiviteetit ja niiden kautta tapahtuva tekemällä oppiminen antavat taitoja toimia ekologisesti kestävän ja oikeudenmukaisen maailman puolesta.

Kaupungistumisen myötä olemme yhä harvemmin tekemisissä suoraan luonnon kanssa. Vahva luontosuhde ja tieto luonnon tilasta ovat kuitenkin tärkeitä, jotta halutaan toimia ympäristön suojelemiseksi. Suomen suurimpana nuorisojärjestönä kannamme partiossa vastuuta lasten ja nuorten luontosuhteen kehittämisestä tarjoamalla heille mahdollisuuden toimia niin metsässä kuin merelläkin. Partiolaiset järjestävät vuosittain yli 12 000 erilaista retkeä ja leirivuorokausiakin kertyy peräti 150 000.

Ihanteidemme mukaisesti haluamme kantaa vastuumme ympäristömme tilasta ja luonnon monimuotoisuuden säilymisestä. Nuorisobarometrin mukaan 67 prosenttia suomalaisnuorista kokee melko paljon epävarmuutta tai turvattomuutta ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia. Me partiossa uskomme myönteiseen ja ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Pieni muutos parempaan on aina parempi vaihtoehto kuin se, ettemme tekisi mitään. Edistämme ilmastotoivoa ilmastoahdistuksen sijaan.
Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell antoi partiolaisille aikanaan viisaan kehotuksen: ”Eläkää niin, että jätätte täältä lähtiessänne maailman vähän parempana paikkana, kuin mitä sen löysitte.” Tämä on hyvä ohje meille kaikille – lapsille, aikuisille ja yrityksille, jotka haluamme olla vastuullisia toimijoita tämän päivän yhteiskunnassa.

Kaisa Leikola on Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n toiminnanjohtaja. Hän korostaa, että keskeinen partiotoimintaa ohjaava ihanne on: ”Rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä”.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *