Search
Close this search box.

Sähkölasku ei karkaa pilviin

Jaa
Pilvipohjainen OptiWatti on älykäs sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä. Hallittu energiankäyttö hillitsee ympäristökuormitusta ja säästö tuntuu myös käyttäjän lompakossa.

Älykäs energianhallinta on tehokas tapa vähentää kiinteistön energiankulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. OptiWatti soveltuu koteihin, mökeille ja suuriin kiinteistöihin. Kiinteistön käyttömukavuus paranee, kun lämpötilaa voidaan säätää ennakoivasti, myös mobiililaitteilla. Tarpeen mukaan säätämällä voi energiakuluissa säästää parhaimmillaan kymmeniä prosentteja.

– Säästön määrä riippuu kohteen käytöstä. Tyypillisesti isoimmat säästöt saadaan kohteissa, joissa tilojen käyttö vaihtelee. Tällaisia ovat esimerkiksi päiväkodit ja majoitustilat, kertoo OptiWatin toimitusjohtaja Ari Tolonen.

Vanhakin kiinteistö saadaan nykyaikaiseksi, kun se varustetaan älykkäällä energianhallintajärjestelmällä. Asentaminen onnistuu ilman johdotuksia, ja rakenteiden avauksia ei tarvita. Laitteiden välisessä kommunikaatiossa käytetään langatonta radiotekniikkaa. Anturit mittaavat jokaisen huoneen olosuhteet ja lämmitystä säädetään tarpeen mukaan. Asennuksen hoitaa OptiWatin valtuuttama sähköurakoitsija.

– Hallinta on käyttäjälle mahdollisimman yksinkertainen, vaikka järjestelmä sisältää valtavan määrän tietoa. Käyttäjiltä saamme paljon palautetta juuri käyttämisen helppoudesta.

Järjestelmää kehitetään jatkuvasti, ja käyttäjien kokemuksia kuunnellaan.

– Asiakkaat ovat toivoneet esimerkiksi valaistuksen hallinnan mahdollisuutta, mikä ei toistaiseksi kuulu kokonaisuuteen.

Järjestelmää hallitaan tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella. OptiWatti toimii verkossa, joten sen käyttöönotto edellyttää internet-yhteyttä.

– Jos yhteyttä ei ole valmiiksi, asennamme järjestelmän mukana mobiilinettiliittymän.

OptiWatti hyödyntää myös paikallisia sääennusteita ja laskee lämmitystarvetta ennakoivasti. Lisäksi järjestelmä huomioi pörssisähkön hintoja ja pyrkii hyödyntämään edullisia tunteja lämmityksessä.

Energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta näkee OptiWatin kaltaiset energianhallintajärjestelmät tarpeellisina.

– Kaikkiin koteihin pitäisi lisätä energianhallinnan automaatiota. Toistaiseksi automaatiota on käytössä melko vähän, mutta energiamarkkinan muuttuessa säätelystä tulee nykyistäkin tärkeämpää. Uskon, että automaatio tulee lisääntymään myös muissa kodin laitteissa, jolloin esimerkiksi pesukoneet voisi käynnistää silloin, kun energianhinta on matalalla.

OptiWatti

Ohjaa muun muassa:

 • Sähkökäyttöisiä patteri-, katto- ja lattialämmityksiä
 • Ilmalämpöpumppuja
 • Lämminvesivaraajia
 • Auton lämmitystä

Ominaisuuksia:

 • Lämmityksen huonekohtainen optimointi
 • Automaattinen pörssisähkön optimointi
 • Lämpötilan ja ilmankosteuden hälytysrajat
 • Vaatii Internet-yhteyden
 • Sovellukset eri puhelimille

Hinnoitteluesimerkki kotitalouksille 2019:

 • 6 huoneeseen laitteet omaksi, jolloin perusmaksu 1930 € ja kuukausimaksu 7 € tai
 • laitteet vuokralle, jolloin perusmaksu 1158 € ja kuukausimaksu 22,50 €, sisältävät alv:n.
 • Perusmaksun osuudesta on mahdollisuus saada kotitalousvähennys.

(Hintatiedot päivitetty 26.3.2019.)

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *