Search
Close this search box.

Datahub kerää tiedot yhteen paikkaan

Jaa
Fingridin Datahub tallentaa asiakas-, mittaus- ja käyttöpaikkatiedot yhteen paikkaan. Datahub on tehokas, nopea ja helppo sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, jonka kokoama tieto on ajantasaista, tietoturvallista ja helposti jäljitettävää. Datahub on osa Fingridin älykästä, puhdasta ja turvallista energiajärjestelmää.

Asiakaspalvelu

Sähkösopimuksiin, sähkönkäyttöpaikkaan ja sen kulutukseen liittyvät tiedot ovat entistä nopeammin eri toimijoiden saatavilla. Se näkyy entistä nopeampana ja sujuvampana asiakaspalveluna. Esimerkiksi sähkönmyyjän vaihtaminen tulee olemaan entistä nopeampaa.

Tiedonvaihto

Datahubin ansiosta tiedonvaihto ­selkeytyy ja nopeutuu. Aiemmin tietoa sähkönkäyttöpaikoista ja asiakas­suhteista on ollut hajautettuina eri yritysten omiin järjestelmiin, ja tieto on vaihtunut niiden välillä hitaasti. ­Esimerkiksi sähkönmyyjää vaihdetaan Suomessa vuosittain noin 400 000 kertaa.

Sovellukset

Yhteinen järjestelmä mahdollistaa uusien sovellusten kehittämisen sähkönkäyttäjien hyödyksi, esimerkiksi energiansäästöön tai kulutuksen seurantaan. Tietojen hyödyntäminen sovellusten käyttöön on mahdollista, jos tietojen asiakasomistaja eli kuluttaja antaa tähän luvan.

Yksityisyydensuoja ja tietoturva

Yksityisyydensuojasta ja tietoturvasta on huolehdittu erittäin tarkoin järjestelmää kehittäessä. Henkilötiedot ja sähkönkäyttöpaikan tiedot välitetään luotettavasti ja turvallisesti eri osapuolten välillä. Tietojen välityksessä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että tiedon saa vain henkilö tai yritys, jolla on oikeus välitettävään tietoon. Kaikki järjestelmään kirjatut tiedot ovat jäljitettävissä. Sähkönkäyttäjän on mahdollista katsoa omat järjestelmään tallennetut tietonsa asiakaspalveluportaalin kautta oman sähköyhtiön sähköisten palveluiden lisäksi.

Datahub otetaan käyttöön Suomessa 21.2.2022. Sen kokoamia tietoja tulee käyttämään noin sata sähkönmyyjää ja 80 sähkönsiirrosta vastaavaa jakeluverkkoyhtiötä.

Ajantasainen tieto

Ajantasainen tieto parantaa sähkönkäyttäjän, ­sähkön myyjän ja sähkönsiirrosta vastaavan osapuolen toimintaa, kun erilaiset sähkönkäyttöön liittyvät tiedot ja tapahtumat sijaitsevat yhdessä paikassa ja ovat kaikkien tietoon oikeutettujen osapuolten saatavilla tasapuolisesti ja ajan­tasaisesti.

3,8 miljoonaa sähkönkäyttöpaikkaa

Sähkönkäyttöpaikkoja ovat esimerkiksi koti, urheilukenttä, jäätelökioski, teollisuuslaitos tai muu sähköä käyttävä paikka. Jokaisesta sähkön­käyttöpaikasta löytyy jakeluverkko­yhtiön ja sähkönmyyjän järjestelmistä paljon tietoa, kuten sähkönkäyttöpaikan omistajan tai haltijan yhteystiedot ja käyttöpaikan kulutustiedot.

Taseselvitys

Jatkossa Datahub tekee taseselvityksen verkkoyhtiöiden puolesta, jolloin niille vapautuu aikaa ja resursseja oman liiketoimintansa kehittämiseen.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *