Search
Close this search box.

Käynnissä kaikkien aikojen investointiaalto – mistä rahoitus?

Jaa
Timo Kiiveri
Sähköjärjestelmä on ennennäkemättömän murroksen keskellä, mikä vaatii isoja investointeja kantaverkkoon.

Sähkön tuotantorakenne kasvaa, hajautuu ja muuttuu entistä vähäpäästöisemmäksi sähköistyvän teollisuuden lisääntyviin tarpeisiin. Sähköjärjestelmä on ennennäkemättömän murroksen keskellä, mikä vaatii isoja investointeja kantaverkkoon.

Fingridillä on työn alla reilut sata projektikokonaisuutta kaiken aikaa. Tavoitteenamme on pitää Suomi yhtenä sähkökaupan tarjousalueena ja siirtokapasiteetti riittävänä. Vahva kantaverkko on myös alueellinen kilpailukykytekijä, joka houkuttelee kulutus- ja tuotantoinvestointeja. Lähdemme siitä, että investointimme eivät aiheuta suuria muutoksia kantaverkkotariffin yksikköhintaan, koska laskutettava sähkönsiirron volyymi kasvaa samalla.

Kuluvalla vuosikymmenellä investoimme kantaverkkoon reilut kaksi miljardia euroa, ja tulevina vuosina potti ylittänee 300 miljoonan euron rajan vuosittain. Rahoitus hankitaan hajautetusti kansainvälisiltä joukkovelkakirja-, yritystodistus- ja lainamarkkinoilta.

Pohjoismaiden Investointipankki myönsi vastikään 70 miljoonan euron vihreän lainan, ja 300 miljoonan euron valmiusluoton korkotaso on sidottu yhtiömme vastuullisuustavoitteisiin. Mitä enemmän liitämme uusiutuvaa energiaa kantaverkkoon työturvallisesti, sen halvempaa laina meille on — varsinainen win-win-tilanne.

Tavoitteenamme onkin lisätä vihreän rahoituksen osuutta. Koko toimitusketjun – materiaali- ja palvelutoimittajien sekä fingridiläisten – laadukas toiminta takaa hyvän luottoluokituksen ja sijoittajien intressin osallistua jatkossakin toiminnan rahoittamiseen. Lisäksi käytämme maiden rajoilla syntyviä pullonkaulatuloja sähkömarkkinoiden toimintaa parantaviin investointeihin, kuten Metsälinjaan, Järvilinja II:een ja Aurora Lineen.

Kiihkeän investoinnin vuosikymmenen lopussa meillä on 3 500 kilometriä lisää kantaverkkoa ja kymmeniä uusia sähköasemia sekä samalla kasvava ja tyytyväinen joukko asiakkaita.

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *